Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, iznoseći stajalište naše stranke, odgovorio je samoproglašenom „suverenistu“ hrastovcu Zekanoviću koji je, po običaju nakostriješen i nesuvisao, pozvao Vladu RH da blokira srbijanske pregovore s Europskom unijom, u koju će tobože „ući već za dvije godine“.

Hrastovci: neupućeni ili maliciozni?

- Uvaženi kolega, svatko dobronamjeran zna kako bi Srbija eventualno i možda tek za 10 godina mogla ući u EU. Srbija je, uostalom, otvorila samo 16 od 34 pregovaračkih poglavlja, a u pet godina nije nijedno zatvorila! A za Hrvatsku najvažnija poglavlja, ono 23. (pravosuđe) i 24. (sloboda, pravda i sigurnost), ionako se zatvaraju na kraju pregovaračkog procesa, kada i ako Srbija ispuni sva mjerila - poučio je Bačić neupućenog (ili malicioznog?) Zekanovića.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/dok-most-nije-ucinio-nista-mi-sustavno-pratimo-pregovore-srbija-ce-morati-striktno

Striktno ispunjavanje mjerila

Predsjednik našeg Kluba istaknuo je da smo već tisuću puta ponovili da ne dolazi u obzir da Srbija zatvori ta dva poglavlja, a kamoli da uđe u EU sve dok striktno ne ispuni svoje obveze:

- I nije nam teško još jednom ponoviti: nema pristupanja ako, među ostalim, Srbija ne ukine tzv. regionalnu jurisdikciju za ratne zločine i ne riješi bolno pitanje nestalih u agresiji na Hrvatsku i tijekom okupacije!

Zekanovićeva politička priglupost

Hrvatska pažljivo i pomno prati razvoj pregovora, s posebnim fokusom na 23. i 24. poglavlje:

- Tražiti blokadu države koja je najmanje desetljeće udaljena od EU i koja nijedno poglavlje nije zatvorila, to nije samo politički nerazumno, nego i priglupo! Eventualnom blokadom u ovom trenutku Hrvatska bi sama sebi stvorila probleme i nanijela štetu. Čemu?

Sjetite se samo Slovenije, koja je dobila čak i sankcije zbog blokiranja Hrvatske! A Srbija ionako ne napreduje prema EU! - zaključio je Branko Bačić.