Brojke demantiraju spinove: HDZ ukupno ima 46%, dok SDP 13% izabranih čelnika jedinica lokalnih samouprava * Vlada svakim danom ukida, premješta ili spaja uprave, urede i ispostave koji su od vitalne važnosti za lokalno stanovništvo *  “Sve  su češće najave o ukidanju županija, općina, gradova bez ikakve javne rasprave, bez ikakvog temelja, podloge ili nekakvih provedenih istraživanja i statistike” * Kad HDZ dođe na vlast slušat će se bazu, a ne samo da se odluke spuštaju s vrha prema dnu

Velika Gorica, 27. veljače - 195 općinskih načelnika iz redova HDZ-a okupilo se u Velikoj Gorici kako bi se sastali sa stranačkim vodstvom na čelu s predsjednikom Karamarkom. HDZ-ovih 195 načelnika, naspram SDP-ovih 27, čini preko 45 posto od ukupnog broja načelnika u Hrvatskoj! Ako tome pridodamo 10 samostalnih i 2 koalicijska župana te 56 gradonačelnika, svakom iole razumnom čovjeku s minimalnim znanjem matematike, jasno je tko je pobjednik zadnjih lokalnih izbora. Ili bi bar trebalo biti jasno. Koliko je samo bilo spinova poput “nitko nije pobjednik” i “sve je to tu negdje”. 46 posto HDZ-ovih jedinica lokalne samouprave naspram SDP-ovih 13 posto – zaista “tu negdje”.

No, očito su legalno i legitimno izabrani lokalni čelnici trn u oku vladajućoj garnituri, čime izravnu štetu trpe same jedinice lokalnih samouprava odnosno građani. Jer kako drugačije objasniti poteze vlade zadnje dvije godine spram naših općina, gradova i županija. Upravo je njihov nepovoljan položaj bila tema sastanka, a o čemu su se nedavno oglasili i naši župani i gradonačelnici:

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/hdz-ovi-zupani-i-gradonacelnici-protiv-...

Detaljnije o samom povodu okupljanja pojasnila je Josipa Rimac, predsjednica stranačkog Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, ujedno i članica Predsjedništva HDZ-a te gradonačelnica Knina.

Vlada bi ukidala županije, gradove i općine…

- S obzirom na sva događanja koja se događaju u protekle dvije godine po pitanju lokalne i regionalne samouprave i nove zakonske okvire koje donosi ova vlada, a koji čine sve veću centralizaciju umjesto decentralizaciju kako je predviđeno,  te sve češćim najavama o ukidanju županija, općina, gradova bez ikakve javne rasprave, bez ikakvog temelja, podloge ili nekakvih provedenih istraživanja, i nekakve statistike po kojoj možemo reći da netko treba ostati, a netko da se treba ugasiti, želimo kao stranka i kao Odbor za lokalnu i regionalnu samoupravu sa svojim stranačkim vodstvom i sa svojim načelnicima progovorit o svim temama koje stvaraju probleme na terenu i o svim onim problemima koji nam čine teži život i funkcioniranje jedinica lokalne i regionalne samouprave – opsežno je navela Rimac.

…tako što prvo ukida raznorazne uprave! 

Na samom sastanku čuli su konkretni problemi s kojima se susreću jedinice lokalne samouprave, bez obzira tko bio na vlasti, zbog neshvatljivih poteza aktualne vlade. Koliko je samo uprava, ispostava i ureda ukinuto, razmješteno ili spojeno. Od Zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, pošta i carina, do HEP-a odnosno elektri, ureda državne uprave i ono najpogubnije - bolnica. Čak je i HRT, odnosno ravnatelj Radman, na tragu svojih političkih pokrovitelja, ukinuo 11 dopisništava! Posebna kritika mogla se čuti na račun Zakona o regionalnom razvoju.

- Zakon o regionalnom razvoju ide u pet planskih područja ili sutra u pet regija bez ikakve javne rasprave koji u svojim dijelovima zakona ne predviđa mogućnost LAG-ova koje smo mi formirali kao jednog od nositelja razvoja u jedinicama lokalnih – dio je kritika iznesenih na sastanku. Riječi je bilo i o sustavu PDV-a, pitanju financiranja lokalne samouprave, zatim o pomorskom dobru, ukidanju statusa brdsko-planinskih područja i područja posebne državne skrbi... 

Kad se HDZ vrati na vlast, čut će se glas načelnika

Stoga vodstvo Hrvatske demokratske zajednice, za razliku od ove Vlade koja donosi štetne zakone “preko koljena”, inicira ovakve sastanke s načelnicima, gradonačelnicima i županima kako bi se čuli stvarni problemi, te sutra, kada HDZ dođe na vlast, donosili dobri zakoni i dobre odluke, a ne da se odluke spuštaju samo s vrha prema dnu. Upravo je baza ta koja će kreirati buduće odluke - moglo se čuti na sastanku.

A  o stanju u “bazi” vrlo dobro zna i predsjednik Udruge općina u Republici Hrvatskoj Đuro Bukvić, inače i sam uspješan načelnik općine Lukač. Pridružio se kolegama načelnicima u ocjeni da su najbitniji problemi, oni svakodnevni, na terenu, u našim selima, naseljima, a o njima naša Vlada nema pojma! Koji je krajnji cilj reformi, Vlada ne želi otkriti. A do tada, građani svih jedinica lokalne samouprave plaćaju cijenu ove odnarođene, nenarodne i nesposobne vlasti.