Poslije siječanjskesječe božićnica, regresa i jubilarnih nagrada, putnih troškova, kao“bomba“odjeknuo je zahtjev Hrvatske Vlade, a na prijedlog resornog ministra Mrsića,izmjene  Zakona o izmjenama obaveza iprava državnih dužnosnika za povećanje koeficijenta, tj. plaća u iznosu od 20%za ravnatelje Zavoda za zdravstveno osiguranje, Zavoda za zapošljavanje, Zavodaza mirovinsko osiguranje, njihovih zamjenika, pomoćnika i još nekolikoagencija, u javnosti prepoznat kao SUPERHIK zakon (uzmi sirotinji i dajpolitičkim ljubimcima „slučajne“ Vlade u „slučajnoj“ državi) i s razlogompodigla na noge kako političku tako i sindikalnu scenu Republike Hrvatske.

Doista jeneprihvatljivo od resornog ministra koji je samo do prije mjesec dana tražio odsindikata odricanje velikog broja sindikalnih prava da bi jednim potezom perapodigao plaće političkim ljubimcima bliskim aktualnoj vlasti.

Zar doista 11.000,00 ,12.000,00 kn trenutne plaće (s povećanjem dotičnima 2.500,00 do 3.000,00 kn)nije dovoljno za pristojan život u Republici Hrvatskoj?

Uređenjem radnopravnogstatusa državnih dužnosnika (izmjenama zakona) omogućuje im se zadržavanje uupravnim organizacijama, ministarstvima (pravo povrata nakon isteka mandata)unatoč njihovoj neučinkovitosti, iako se tvrdilo da dolaze i odlaze s Vladom iministrima.

Držimo kako je ovonesmotren politički čin koji je doveo do još većeg raskola u Hrvatskom društvu.

Naš prijedlog je boljeotvoriti javnu raspravu i iznaći model kako motivirati državne službenike kojibi sigurno mogli kvalitetnije i konkretnije dati doprinos na svome radnommjestu kako bi model nagrađivanja bio usko povezan s njihovom produktivnošćuili neproduktivnošću na njihovom radnom mjestu. Takav sustav postoji u realnomsektoru. I to je način na koji bi kvalitetni kadrovi zasigurno ostali u javnimsektorima.

Vjerujemo kako zastupniciHrvatskog sabora zasigurno neće prihvatiti ovu promašenu demagošku priču„slučajnog“ ministra i još „slučajnije“ Vlade.

Poruka HrvatskojVladi: treba čuvati jedinstvo Hrvatskoga naroda u ovo teško recesijsko vrijeme,a ne raspirivati duboki jaz s ovakvim nepromišljenim prijedlozima.