(PHOTO) Čestitamo dubrovačkom HDZ-u 29. rođendan! Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na groblju Boninovu i misom za pokojne članice i članove stranke te hrvatske branitelje, a slijedilo je tradicionalno zajedničko fotografiranje pred Crkvom svetog Vlaha i okupljanje u kafiću „Karaka, u kojem je HDZ i osnovan.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/dubrovacki-hdz-proslavio-28-rodendan-ispunit-cemo-obecanja-i-rijesiti-nagomilane

Proslava je „zaokružena“ svečanom sjednicom Gradskog odbora HDZ-a u Hotelu Hilton Imperial na kojoj su iz nacionalnog vodstva naše stranke - osim Damira Krstičevića - sudjelovali i potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić te predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-dvije-godine-vlada-je-ucinila-hrvatsku-boljom-i-sigurnijom-moramo-i-dalje

Donosimo ključne naglaske iz obraćanja svih govornika:

TOMISLAV TOLUŠIĆ (potpredsjednik HDZ-a i Vlade RH te ministar poljoprivrede):

Smjer razvoja Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije mogu samo pohvaliti. Trebamo znati sačuvati i obnoviti ono što smo naslijedili, a pronaći način kako zadržati ljude. Stoga Dubrovniku na prvom mjestu nije turizam, nego građani. Dubrovnik će imati dobar smjer sve dok su ljudi važniji od kamena, a to je upravo ono što čini naš gradonačelnik Franković!

MATO FRANKOVIĆ (gradonačelnik Dubrovnika i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a):

Kao najvažniji stranački uspjeh u proteklih godinu dana izdvajam našu premoćnu pobjedu na kotarskim izborima. Od 207 vijećničkih mandata, HDZ je osvojio 162 ili - 78 posto!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/trijumf-na-kotarskim-izborima-u-dubrovniku-od-25-vijeca-pobijedili-smo-u-njih-22

Kao najveća postignuća gradske vlasti ističem ubrzano povlačenje sredstava iz EU fondova, razvoj vodovodne i kanalizacijske mreže te poticanje stanogradnje po našem, dubrovačkom modelu. Do rujna iduće godine više neće biti nijedne kuće bez pitke vode! A prije nas su sedam godina samo obećavali! Pročistač će pak u prosincu biti u punom radu - i to obećanje smo ispunili! - a nastavljamo sanaciju kanalizacije pod Stradunom! Već gradimo 100 stanova za branitelje i mlade obitelji, a dogodine ćemo još 50! Do kraja mandata povući ćemo 700 milijuna kuna europskih sredstava!

Respect the City

Ovih godinu i pol dana obilježilo je i upravljanje turizmom. Tjedan dana nakon što sam postao gradonačelnik, CNN i BBC su objavili priloge o „smrti Dubrovnika“ zbog turističkih gužvi. Odmah smo se uhvatili u koštac s tim, predstavili projekt Respect the City - u kojem su glavna okosnica ne turisti, nego građani. Uspjeh turizma se ne smije mjeriti brojem gostiju, nego kvalitetom pružene usluge. Uspjeli smo u potpunosti preokrenuti priču! No, nisam još zadovoljan. Bit ću to kada za četiri godine pročitam naš izborni program i konstatiram da smo ispunili ama sve što u njemu stoji!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/marina-u-dubrovniku-postat-ce-najbolja-na-mediteranu-grad-ce-se-postivati-kao-zivi

BRANKO BAČIĆ (predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije):

Dobro posložena dubrovačka organizacija HDZ-a bila preduvjet je pobjede na izborima. Stoga me nimalo ne iznenađuju svi realizirani projekti, svi uspjesi gradonačelnika Frankovića! Za trijumf svakako moramo zahvaliti i nacionalnom vodstvu HDZ-a: Andrej Plenković preuzeo je stranku kad je bila na koljenima, s rejtingom od jedva 20 posto, a u međuvremenu smo ostvarili dvije briljantne pobjede - na parlamentarnim i lokalnim izborima! Danas je stoga on trn u oku mnogima.

Pelješki most ne može nositi ime po Šprlji

Neprihvatljivo nam je da Pelješki most nosi ime po nekadašnjem županu Ivanu Šprlji, što je predložio županijski SDP. Jer, daleko prije njega, o mostu je govorio naš Ivan Jelić - još dok je osnivao dubrovački HDZ. Kad je pak donesena Strategija prometnog razvoja RH, na gradnju mostu prvi je na nacionalnoj razini pozivao Luka Bebić. G. Šprlje se kasnije počeo zalagati za most. I to cijenimo jer je bio jedan od rijetkih SDP-ovaca koji nije tvrdio da je Pelješki most „iluzija za budale“. Taj je prevažni projekt od prvog dana usko povezan s HDZ-om!

NIKOLA DOBROSLAVIĆ (dubrovačko-neretvanski župan i član Predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a):

Čestitam g. Frankoviću na uspjesima! Nemojte se umoriti, nemojte nikad zaboraviti da služimo našim građanima! I mi u Županiji radimo prema istom principu. Ponosni smo što u toj HDZ-ovoj vertikali imamo i čvrstu, uspješnu Vladu. Bukom bez sadržaja opozicija pokušava stvoriti dojam kako Vlada nije uspješna, no to nije istina. Riješen je problem s Agrokorom, spašena je Petrokemija, gradimo Pelješki most europskim novcem, pobjednička Hrvatska vojska vraćena je u Vukovar, a sve se to donedavno činilo nemogućim!

Photo: Dubrovački dnevnik