Nakon službenog otvorenja radova na izgradnji dionice Istarskog ipsilona od Pazina (Rogovića) do tunela Učka, samo dva mjeseca nakon što je Vlada RH na sjednici u Puli donijela tu odluku, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Istarske županije Jurica Šiljeg istaknuo je da je riječ o vrlo važnoj investiciji, i to ne samo zbog sigurnosti prometa, kvalitetnije prometne povezanosti i daljnjeg razvoja turizma:

- Dionica je duga 28 kilometara, a uključuje izgradnju 11 vijadukata, 14 podvožnjaka i 3 nadvožnjaka. Više od 90 posto radova izvodit će hrvatske državne i lokalne tvrtke kao podizvođači i procjenjuje se da će investicija omogućiti dodatnih tisuću zaposlenih u razdoblju građenja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/samo-dva-mjeseca-nakon-odluke-vlade-rh-u-puli-zapocela-gradnja-dionice-istarskog

Izgradnja Opće bolnice u Puli

Šiljeg se dotaknuo, kroz prizmu angažmana naše Vlade, i ostalih aktualnih tema u Istri, kao što su zdravstvo, brodogradnja, Savudrijska vala, darivanje nekretnina u vlasništvu RH što županiji, što općinama i gradovima…

- Vlada sufinancira čak 75 posto izgradnje Opće bolnice u Puli, a i daje jamstva za kredit u iznosu od 300 milijuna kuna. Najavljena je i izgradnja dnevne bolnice u sjevernoj Istri, kako ljudi više ne bi morali putovati 70-ak kilometara do Pule. Nadalje, Vlada je u siječnju, u dogovoru s Europskom komisijom, dala jamstvo u iznosu od 700 milijuna kuna za sanaciju Uljanika, što mu je omogućilo da uopće i funkcionira ove godine. Bez tog jamstva, radnici ni u siječnju ne bi dobili plaće!

Briga za Uljanik & radnike

Radnici su u Vladi predsjednika Plenkovića - nastavio je Šiljeg - pronašli istinskog partnera koji im ne nudi prazna obećanja, nego su im isplaćene i plaće za srpanj i kolovoz:

- Isplaćene su i plaće za rujan, a uskoro se očekuje i isplata za listopad. Sve ove činjenice pokazuju da se Vlada RH maksimalno angažirala radi očuvanja Uljaniku i radnih mjesta.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/trazimo-rjesenje-s-ciljem-odrzanja-radnih-mjesta-i-brodogradevne-industrije-u-puli

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/razgovaramo-s-potencijalnim-partnerima-i-investitorima-zelimo-naci-odrzivo

Zaštita istarskih ribara

Nemojmo zaboraviti ni da je upravo naša Vlada čvrsto stala u zaštitu istarskih ribara, ali i hrvatskoga državnog teritorija, naglašava pak Monika Udovičić, tajnica Županijskog odbora HDZ-a Istarske županije:

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/istarski-ribari-ova-vlada-istinski-brine-o-nama

- Osim o nastavku izgradnje Istarskog ipsilona i pulske bolnice, na rujanskoj sjednici Vlade u Puli usvojen je još niz projekata i potpisan veliki broj ugovora u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi kuna, sve na dobrobit Istarske županije: darivanje dijela Vojnog letjelišta Općini Ližnjan, projekti Muzil, Hidrobaza, Saccorgiana…

Darivanje državnih nekretnina

Izdvojimo i da je Novigradu darovana nekretnina za proširenje Radne zone Vidal, Pićanu za izgradnju poduzetničke infrastrukture, a Umagu za postrojenje za reciklažu građevinskog materijala, Bujama je pak darovana stara zgrada uljare radi muzeja maslinarstva, Općini Raši napušteni kamenolom Karlota u svrhu izgradnje memorijalnog centra…

Je li ijedna Vlada do sada toliko napravila za Istarsku županiju? Brojke su jasne - nije! - zaključio je predsjednik istarskog HDZ-a Jurica Šiljeg.