U Dalju je danas obilježena 26. godišnjica pogibije 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četvero pripadnika Civilne zaštite. Na današnji dan, prije 26 godina, srpski je agresor napao policijsku postaju u ovom podunavskom mjestu pored Osijeka. Nošeni plemenitim ciljem obrane svakog pedlja hrvatske zemlje, policajci su - zajedno s gardistima, pripadnicima Civilne zaštite i sumještanima - pokušali obraniti mjesto i policijsku postaju od brojnijeg i nadmoćnijeg neprijatelja.

Položeni vijenci i zapaljene svijeće

Nakon mimohoda zastava, u spomen na ubijene hrvatske branitelje vijence su ispred policijske postaje položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva te članovi obitelji poginulih. 

Žrtvi hrvatskih branitelja poklonili su se, među inim, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan osječko-baranjski (i predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a) Ivan Anušić. izaslanica predsjednice Republike Irena Petrijevčanin Vuksanović…

Odavanje počasti započelo je minutom šutnje, a potom su pročitana imena poginulih hrvatskih branitelja. Molitvu je predvodio vojni biskup msgr. Jure Bogdan, a u Župnoj crkvi Svetog Josipa služena je misa zadušnica.

Medved: Hrabro nosite uspomenu na naše hrvatske vitezove!

Ministar hrvatskih branitelja Medved u svom je govoru kazao da se danas s dubokom tugom prisjećamo stradanja pripadnika policijske postaje u Dalju.

- Hrabri pripadnici policijske postaje nakon hrabre borbe ubijeni su braneći svoje ognjište, ognjište svojih predaka i braneći svoju Domovinu ovdje u Dalju. Ovo naše okupljanje danas i zajedništvo budi snažne emocije, od tuge zbog stradanja naših prijatelja do ponosa na hrabrost i žrtvu svakog pojedinog hrvatskog branitelja koji je sudjelovao u obrani jedine nam Domovine Hrvatske. Tada smo zajedno pokazali kako se voli Domovina. Sada se u miru moramo strpljivo boriti jer će nam samo to zajedništvo, znanje, odlučnost, hrabrost i strpljenje osigurati prevladavanje svih teškoća. Vas drage obitelji poginulih branitelja pozivam da hrabro nosite uspomenu na naše hrvatske vitezove i budete ponosni na njih kao što su bili i oni kada su nesebično svojim životima zadužili nam jedinu Domovinu Hrvatsku. Zahvaljujući njihovoj žrtvi Hrvatska je danas slobodna, neovisna i demokratska država. Svi mi preživjeli hrvatski branitelji budimo ponosni na njih koji su za slobodu Domovine dali ono najvrijednije i najsvetije - svoj život.

Božinović: Naša je zadaća uvijek i svugdje pronositi istinu o Domovinskom ratu!

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Božinović istaknuo je kako mu je čast izraziti zahvalnost svima koji su prije 26 godina dali ono najvrijednije što čovjek može dati, svoje živote, braneći suverenu hrvatsku državu, svoje domove i prijatelje.

- Tog 1. kolovoza 1991. godine policijski su pripadnici - uz pomoć Zbora narodne garde i Civilne zaštite - hrabro i požrtvovno obranili ovu policijsku postaju i mjesto Dalj. Iako suočeni s daleko jačim neprijateljem, nisu se predali i nisu odustajali čak i kada je to značilo sigurnu smrt. Zaslužuju naše najdublje poštovanje i vječnu zahvalnost. Kao i svi hrvatski redarstvenici i hrvatska policija je bila prva institucija koja na početku ratnih događanja bila je u stanju organizirati obranu i iz čijih su se postrojbi razvile Hrvatska vojska i Oružane snage. Ne smijemo i nikada nećemo zaboraviti hrabrost, odlučnost i ljubav kojom se branila Hrvatska. Naša je zadaća u njihovo ime, u ime 761 poginulog i 27 nestalih hrvatskih policajaca, kao i svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, uvijek i svugdje pronositi istinu o Domovinskom ratu.

Anušić: Počinitelji ovog zločina još uvijek nisu privedeni pravdi!

Župan Anušić izrazio je duboko poštovanje obiteljima poginulih hrvatskih branitelja te naglasio da oni koji su počinili ovaj strašan zločin još uvijek nisu kazneno procesuirani.

- Imam osjećaj da pravda nije zadovoljena. Taj osjećaj je upravo takav i on je ispravan. Pravda nije zadovoljena ni nakon 26 godina. Još uvijek ljudi koji su počinili taj strašan zločin nisu privedeni pravdi. S ovog mjesta kao župan u ovom trenutku mogu reći samo riječi utjehe, ali i želju i volju i htijenje da se te stvari isprave.