Ministar državne imovine i član Predsjedništva HDZ-a dr. sc. Goran Marić potpisao je ugovor kojim se Zagrebačkoj županiji daruje 65.000 m2 državnog zemljišta, vrijednog milijun kuna, za izgradnju nove Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi - Gornja Bistra.

1.300 darovnih odluka

Podsjetio je da je u mandatu naše Vlade 1. put u suverenoj Hrvatskoj stvoren zakonodavni okvir kako bi se zapuštena državna imovina, koja je godinama propadala, mogla darovati lokalnim zajednicama i "reanimirati", a zemljište u Bistri samo je jedna od oko 1.300 takvih odluka, ukupno vrijednih više od milijardu kuna.

Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi sada je smještena u starom dvorcu Oršić, izgrađenom u 18. stoljeću, u kojem se u nezadovoljavajućim uvjetima, s po 12-ero malih pacijenata u pojedinim sobama, liječi stotinjak najteže bolesne djece iz cijele RH.

Sredstva iz EU fondova i proračuna

Ministar zdravstva i član Središnjeg odbora HDZ-a prof. dr. sc. Milan Kujundžić najavio je da će se nova bolnica, u kojoj će i liječnici i medicinsko osoblje imati adekvatne uvjete rada, graditi kombinacijom sredstava iz EU fondova i državnog proračuna.

U skladu s politikom našega iskrenog partnerstva između Vlade RH te područnih i lokalnih jedinica, Općina Bistra pridonijet će ovome plemenitom projektu uređenjem prometnica i oslobađanjem od plaćanja komunalnog doprinosa, dok će Zagrebačka županija financirati izradu projektne dokumentacije.