Preminuo je dr. Zvonimir Marković, dugogodišnji politički zatvorenik i prvi predsjednik tadašnjega Općinskog odbora HDZ-a Split, izabran 6. siječnja 1990. na povijesnoj utemeljiteljskoj skupštini naše stranke u Hotelu Marjan.

Bio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u prvom sazivu Hrvatskog sabora, a potom predstojnik Ureda Vlade RH u Beogradu i hrvatski veleposlanik u ondašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Posljednji ispraćaj Zvonimira Markovića održat će se u srijedu, 2. siječnja, u 15:00 u njegovim rodnim Kučinama. Komemorativni skup istog dana u 12:00 organiziraju Zajednica utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ i Gradski odbor HDZ-a Grada Splita u Velikoj dvorani Zavoda HAZU-a (palača Milesi, Trg braće Radić 7, Split)..

BRZOJAV SUĆUTI PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković uputio je brzojav sućuti obitelji dr. Markovića, u kojem stoji:

„Poštovana obitelji,

sa žalošću sam primio vijest o smrti dr. Zvonimira Markovića, hrvatskoga političkog zatvorenika, borca za našu nacionalnu slobodu, hrvatskog veleposlanika u Beogradu i jednog od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice.

Dr. Markoviću, prvom predsjedniku naše stranke u Splitu i predsjedniku Kluba zastupnika HDZ-a u prvom sazivu Hrvatskog sabora, zahvalni smo na odvažnom doprinosu u ključnom razdoblju stvaranja samostalne i neovisne Hrvatske.

Molim Vas da primite izraze duboke sućuti u ime Hrvatske demokratske zajednice i u moje osobno ime.“