Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je predstavnike Aviation Industry Corporation of China (AVIC) i kompanije FACC AG iz područja zrakoplovne industrije, sa sjedištem u Austriji, koja će u Jakovlju (Zagrebačka županija) graditi tvornicu za proizvodnju dijelova za avione.

Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska pobijedila u jakoj konkurenciji za lokaciju za ovako vrijedan projekt i dodao da je naša zemlja odabrana kao konkurentna poslovna i investicijska destinacija.

Pogon veličine 12.200 m2

Austrijska kompanija FACC AG, jedan od globalnih lidera za projektiranje, razvoj i proizvodnju komponenti i sustava za zrakoplovnu industriju, odabrala je Hrvatsku za izgradnju tvornice u kojoj će se proizvoditi dijelove unutrašnjosti za putničke i privatne zrakoplove.

Investicija u visini od 30 milijuna eura omogućiti će otvaranje oko 600 radnih mjesta, a bit će realizirana u Poslovnoj zoni Jakovlje u Zagrebačkoj županiji. Proizvodni pogon bit će veličine 12.200 četvornih metara, a početak proizvodnje predviđen je 2021. godine.

RH odabrana u jakoj konkurenciji

Hrvatska je odabrana u konkurenciji više država iz srednje i istočne Europe, a u užem krugu su bile i jedna Poljska, Slovačka, Slovenija, Rumunjska i Bugarska. Ključni čimbenici za odabir Hrvatske, prema riječima samih investitora, bili su naša odlična lokacija i prometna povezanost, uvjeti poslovanja, potencijal industrije te obrazovanost i stručnost ljudskog potencijala.

- Radi se o vrlo važnoj greenfield investiciji koja će omogućiti otvaranje velikog broja radnih mjesta, ali i dodatno pozicionirati Hrvatsku kao poželjnu i konkurentnu investicijsku destinaciju u svjetskim okvirima. Kompanija FACC globalni je lider u području avio industrije, što dokazuje i činjenica da svake sekunde polijeće jedan zrakoplov koji koristi njihovu tehnologiju ili dijelove. Izuzetno mi je drago što su se odlučili za Lijepu Našu! - istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta te potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat.

Investitori koji otvaraju kvalitetna radna mjesta

Horvat je posebno zahvalio županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću i načelnici Općine Jakovlje Sanji Borovec (HDZ) koji su, kako je napomenuo, zajedno s timom iz Ministarstva gospodarstva, napravili sve kako bi investicija ovakvog tipa završila upravo u Hrvatskoj umjesto u Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji ili Mađarskoj:

- Želimo na prostoru Hrvatske investitore koji otvaraju kvalitetna radna mjesta, zahvaljujući kojima će naši mladi ostajati u Domovini!

Govoreći o Aviation Industry Corporation of China (AVIC), kazao je da se radi o kineskoj državnoj kompaniji koja zapošljava više od 450.000 ljudi i ima gotovo 54 milijarde američkih dolara godišnjeg prihoda. AVIC je 55 postotni vlasnik austrijske kompanije FACC, koja proizvodi komponente za Boeing, Airbus i Bombardier.

Ulaganje u usavršavanje radnika i strukovne škole

- Zadovoljstvo nam je najaviti naše planove za ulaganje u ovaj novi proizvodni pogon u Hrvatskoj, kojim ćemo dodatno proširiti našu već veliku nazočnost u svijetu. Ovo širenje je strateška investicija za našu kompaniju, ona nam nudi priliku da uspostavimo pogon, najbolji u klasi, koji će primijeniti vrhunsku tehnologiju, automatizaciju i tehnike industrije 4.0. - poručio je pak Robert Machtlinger, predsjednik Uprave FACC-a.

Investitor je također najavio da planira uložiti znatna sredstva u usavršavanje radnika te u suradnji s lokalnom zajednicom uspostaviti obrazovni program u strukovnim školama za razvoj potrebnih znanja i vještina kao primjer društveno odgovornog poslovanja.