Pobjeda narodnjaka bila je odraztežnji i duge borbe hrvatskih preporoditelja na polju nacionalnog osvješćivanja građana i stanovnika okolnih sela protiv Bajamontijevih autonomaša koji su se upornoprotivili sjedinjenju Dalmatinske s Banskom Hrvatskom, te su nastojali odnaroditi i većinsko hrvatsko stanovništvo namećući mu uvoznutalijanašku "kulturu i civilizaciju".

Prisjetimo seda su se hrvatska djeca morala školovati, novine tiskati i administracijavoditi isključivo na talijanskom jeziku. To je bilavelebna pobjeda hrvatske svijesti, jezika i težnje za državnosti koja jeomogućila uspostavu prve hrvatske uprave u Splitu na čelu s dr. DujmomRendićem Miočevićem, istaknuo je Škorić.

Obilježavajućinjihovu pobjedu 1882. godine, odajemo priznanje svima onima koji su pridonijelida u Splitu zaživi hrvatska riječ i hrvatski duh.

Ideja hrvatske državnosti pronosila se od narodnjaka, prekostarčevićanaca i radićevaca, pa sve do našeg doba, do Franje Tuđmana koji jeuspio oživotvoriti općehrvatski i narodnjački pokret te demokršćansku stranku –HDZ, u povijesnim okolnostima raspada Jugoslavije u kojima je izborenasamostalnost i državna nezavisnost.

HDZ kao svenarodna i demokršćanskastranka u svom djelovanju baštinik je istih vrijednosti i tradicija što su ihimali i narodnjaci prije 130 godina, istaknuo je Škorić.

 I u odsutnim trenutcima stvaranja države HDZje bio ona snaga koja je preuzela odgovornost za sudbinu svog naroda, države iovoga najlipšeg grada na svitu, kojeg smo branili i obranili te iz kojeg nismobježali niti ga napuštali. S istim mislima naš naraštaj i danas želi izvući našSplit iz ozračja bezidejnosti i letargije, želimo probuditi njegov svekolikirazvoj te preuzeti odgovornost za bolju budućnost hrvatskog Splita i njegovihgrađana, zaključio je Škorić, najavljujući održavanjetribine o pobjedi narodnjaka koja će se održati u utorak, 30. listopada 2012.,u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split, s početkom u 17,30 sati.