Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk na redovnoj je izbornoj skupštini izabran za novog predsjednika Udruge gradova. Premoćno, s 60:47 glasova, pobijedio je dosadašnjeg čelnika - riječkog SDP-ovca Vojka Obersnela. HDZ je preuzeo i oba potpredsjednička mjesta, čime su na najefektivniji način razobličene partijske podvale o ''izjednačenom rezultatu lokalnih izbora'' 

Koalicija desnog centra, predvođena HDZ-om, nastavlja nizati pobjede. Nakon što smo dobili izbore za Europski parlament i one lokalne, nakon što smo potvrdili primat u Hrvatskoj zajednici županija (predsjednik: virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić) i Udruzi općina u RH (predsjednik: Đuro Bukvić, Lukač, VPŽ), ovog smo petka preuzeli i Udrugu gradova! Pao je „crveni bastion“ Vojka Obersnela!

Nadzorni odbor partnerskom HSS-u 

SDP-ov riječki gradonačelnik, dosadašnji predsjednik Udruge, hametice je potučen na redovitoj izbornoj skupštini, i to u „svom dvorištu“ - u Umagu. Premoćno, sa 60:47, pobijedio ga je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk (inače i član nacionalnog Predsjedništva HDZ-a), a naša je stranka preuzela i oba potpredsjednička mjesta - Josipa Rimac (Knin) i Vedran Neferović (Požega). 

Nadzorni odbor, punim nazivom, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj vodit će pak partnerski nam HSS (Branko Hrg). SDP-ove družine više nema ni na mapi!

Preuzimanjem Udruge gradova - čijeg predsjednika neposredno biraju svi gradonačelnici - domoljubno-socijalni blok HDZ-HSS posvjedočio je ne samo snagu, odličnu koordiniranost i iskreno partnerstvo, nego je i na najefektivniji način razobličio partijsko-medijske podvale o ''izjednačenom rezultatu lokalnih izbora''.

Turk: zajedno protiv centralizacije!

Novoizabrani predsjednik Udruge gradova Željko Turk novu funkciju smatra velikim izazovom za sebe i HDZ:

- Mojim izborom HDZ je potvrdio jedinstvo i snagu na terenu, i to ravnomjerno u svim dijelovima Hrvatske. No to nipošto ne znači da ću Udrugu voditi „strančarski“. Važno je da gradovi djeluju složno, da stvorimo sinergiju, jer nam je glavni problem, bez obzira na stranačke ili partijske boje, svima isti - centralizirana država. 

Na tom tragu, Turk je u tri crte za hdz.hr najavio i plan rada u 2014. godini: 

- Prvo, naglasak moramo staviti na jačanju uloge lokalnih samouprava i boljem pozicioniranju gradova. Drugo, inzistirat ću da gradovi aktivno sudjeluju u donošenju svih zakona koji se tiču njihovih interesa. Jer, tko bolje poznaje probleme u svom gradu od nas samih gradonačelnika. Treće, zalagat ćemo se za financijsku decentralizaciju države, što je ključni preduvjet za rast i razvoj lokalnih zajednica.

Rimac & Neferović: Na potezu je država

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac, nova potpredsjednica Udruge (i također članica Predsjedništva HDZ-a), bila je kratka, ali jasna:

- U odnosu gradova i države ima puno prostora za napredak. I to prvenstveno od strane države. Vidjet ćemo hoće li iskazati dobru volju.

Na istom će fonu i njezin potpredsjednički i stranački kolega Vedran Neferović, gradonačelnik Požege:- Kao što je izjavio predsjednik Udruge Turk, glavni problem nam je svima isti. Uvjeren sam da će se u budućnosti komunikacija i suradnja između gradonačelnika nastaviti razvijati. 

Euroizbori, lokalni izbori, zajednica županija, udruge općina i gradova… Odlična odskočna daska za novu pobjedu HDZ-ove koalicije: bilo na redovitim izborima za Europski parlament u svibnju iduće godine, bilo na onima prijevremenima parlamentarnima. Svejedno.