Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Split Petar škorić iznio je primjedbena rad gradske vlasti koja loše priprema sjednice Gradskog vijeća te onemogućavaprava vijećnicima da prema Poslovniku predlažu izmjene dnevnog reda. Željelismo podržati kulturu grada Splita – ishoditi  jedinu moguću i racionalnu odluku -  a to je da se poštuje struka i prijedlog Kazališnogvijeća i da se prekine ova dvogodišnja agonija splitskog kazališta, a budući tonije uvaženo vijećnici HDZ-a su napustili sjednicu, istaknuo je Škorić.

U godinama velikih jubileja, prošlo obilježavanje 100 godina Hajduka te obilježavanje120-te godišnjice Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu slijedeće godine, ovavlast se sramotno odnosi prema dva splitska simbola. Zainteresirani smo da sevodi odgovorna politika u svim segmentima društvenog života u našem gradu, patako i u športu i kulturi. Podržali smo jamstvo Hajduku i nije nam trebaoigrokaz sa sazivanjem nove sjednice i događanjem ulice, a sada želimo podržatii rješavanje ovog apsurdnog stanja u splitskom kazalištu koje traje uposljednje dvije godine.

Kazalište je institucija odiznimne važnosti za grad Split, a  u ovomtrenutku stanje u kazalištu je alarmantno pa smo zato i tražili da prva točkabude baš izbor intendanta kazališta.

Klub vijećnika HDZ-a je napustiosjednicu jer nam je oduzeto pravo predlaganja dopuna i izmjena dnevnog reda. Svoje pravo lice pokazala je lijevaopcija SDP-a i HNS-a koja je potvrdila svoju neformalnu koaliciju sa Kerumovim HGS-omjer se nisu usudili niti pokazati inicijativu da se raspravlja o kazalištu.

Zbogneodgovornog upravljanja, nerada i neznanja Kerumove vlasti Hrvatsko narodnokazalište u Splitu dovedeno u istu situaciju kao i prije dvije godine, odnosno ukazališnu sezonu 2012/13 ulazi se ne samo bez izabranog intendanta, već i bezvršitelja dužnosti intendanta.

Aktualna  gradska vlast nam je prvo instaliralakandidata koji je splitsko kazalište doveo na rub egzistencije s više od 2 milijunakuna duga, neisplaćenim honorarima, nepodmirenim višemilijunskim obvezama, farsomsa 5 ponovljenih natječaja  za izborDuška Mucala te stalnim v.d. intendanta kazališta, za što nije bilo nikakvepotrebe.

Najnovijiu nizu natječaja za imenovanje intendanta namjerno se vodi prema neregularnostiodnosno poništenju da bi dokraja mandata na funkciji ostao Duško Mucalo (natječajje raspisan 1. 6. 2012., rok prijave bio je 30 dana, te još 45 zaobavještavanje kandidata o rezultatima natječaja, taj rok istekao je 17. 8.). ČelniciSplita očito nisu imali namjeru sazvati Gradsko vijeće u tom vremenu kako bi sezadovoljili svi zakonski propisi i omogućili Ministarstvu da potvrdi taj izbor.Protek tog roka propisan u natječaju omogućuje  njegovo poništenje.

Zato su vijećnici HDZ-a i predložilipragmatično rješenje.

-         razriješenjeintendanta koji automatizmom obavlja čelnu funkciju u kazalištu,

-         povlačenjetočke o imenovanju intendanta zbog upitne zakonitosti natječaja kako bi sespriječio scenarij koji, u tom slučaju, omogućava ostanak postojećemintendantu.

-         uvažavajućiprijedlog struke predlaže se imenovanje g-dina Bilića na mjesto v.d.intedanta,koji bi time dobio priliku konsolidirati financijsko stanje i zadobitipovjerenje struke – a nakon lokalnih izbora da se potvrdi ili izabere intendantkojeg bi predložila struka na mandat od 4 godine.

 Zato predlažemo da se slijedećeg tjednakonačno razriješi ovaj cirkus i drama, jer drame se u teatru trebaju događatina sceni, a ne u životima umjetnika koji su deprimirani, nezadovoljni inesigurni, poručili su čelnici Gradskog odbora HDZ-a Splita.

Pored predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Petra Škorića, na konferencijisu nazočili Gradski vijećnici Sanja Bilač, Tomislav Gojo i Mirko Ramljak.