Bolnica u Čakovcu, izgrađena novcem samih Međimuraca, prvo je „podržavljena“, „oteta“ nam pod krinkom sanacijskog programa. No tzv. sanacija opteretila je bolnicu s dodatnih 6 milijuna kuna duga. No to vladajućima nije bilo dovoljno, pa nam sada „masterplanom“ namjeravaju smanjiti broj akutnih kreveta za 30 posto! - istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare, započinjući ovu tužnu priču o još jednom Kukuriku „uspjehu“, predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat.

A što će taj novi, štetni eksperiment ministra Rajka Ostojića donijeti (ne samo) čakovečkoj bolnici, plastično je opisao posebni gost iz Zagreba - potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner:

Još jedno lutanje nesposobne vlade

- Zamislite 20-godišnjeg mladića kojem je transplantiran bubreg i koji se oporavlja na kirurgiji, a pokraj njega leži, u umirućim mukama, 90-godišnjak s metastazama, s nekom od potencijalnih infekcija. Upravo takav scenarij nudi pompozno i dugo najavljivani „masterplan“ bolnica: usred jednog odjela malo će nagurati krevete s drugih odjela, premda zdravom logikom ni po čemu ne spadaju u onaj prvi. Ovo je tek još jedno u nizu lutanja ove nesposobne vlade u posvemašnjem nedostatku vizije kako bi hrvatsko zdravstvo trebalo izgledati. Nadamo se da će „masterplan“ uskoro doživjeti sudbinu smjenskog rada! 

Bolnice nisu samo kreveti, nastavio je prof. dr. Reiner, nego i briga o pacijentima. A ovim se, nažalost, ne vodi briga o njima. Zdravstvena usluga past će na vrlo, vrlo niske grane:

- Kada sam vidio tih 30-tak stranica općenitih rečenica, sa 140 stranica nekakvih tablica s brojkama koje se stalno ponavljaju, osjetio sam strašno razočarenje i upitao se pa tko je sastavio taj kvaziplan! U njemu je toliko nelogičnosti i nepovezanosti da je žalosno da se ministar zdravlja uopće mogao s nečim takvim složiti! 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/masterplan-ce-zavrsiti-poput-svih-dosadasnjih-ostojicevih-avantura

Oboljelih više - kreveta manje!?

I dr. Robert Grudić, rukovoditelj kirurgije u čakovečkoj bolnici, napomenuo je da će se sve opet (s)lomiti preko leđa pacijenata. I ne samo stoga što će se liste čekanja još više povećati, i ne samo stoga što je oboljelih sve više, a kreveta manje: 

- Ne postoji, primjerice, logistika da nakon operacije i jednodnevnog boravka u bolnici netko dalje brine o pacijentu, osim da se njegovi ukućani - ako ih uopće ima - „igraju“ liječnika i sestara. „Masterplan“ će dovesti do smanjenja medicinskog osoblja u bolnicama, a ionako nam već nedostaju liječnici i sestre.

Po svemu sudeći, bolnica u Čakovcu mogla bi ostati bez minimalno dva odjela - zaključio je Darko Horvat, inače i član nacionalnog Predsjedništva HDZ-a.