U Bečkom Novom Mjestu boravila hrvatska delegacijaprigodom svečane primopredaje postrojenja za ubrzavanje čestica i tzv. ionskogizvora u sklopu austrijskog medicinsko – istraživačkog centra za liječenjetumora MedAustron.


Gostovanje hrvatske delegacije, detaljan pokaz postrojenja te upoznavanje svodećim osobama projekta i službene politike dogodilo se posredstvom MedisInvestments d.o.o. iz Splita.

U delegaciji, koju je okupio načelnik općineNerežišća i predsjednik HDZ-ovog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvog. Lovro Kuščević, bili su visoki predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja,Instituta Ruđer Bošković, te Splitsko-dalmatinske županije. Primopredajupostrojenja županu Donje Austrije, dr. Erwinu Pröllu izvršio je vodećipredstavnik CERN-a (glavnog konzultanta projekta), generalni direktoristraživačkog centra CERN u Švicarskoj, prof. dr. Rolf-Dieter Heuer uprisutnosti austrijskog ministra znanosti i istraživanja prof. dr. KarlheinzTöchterlea. Važnost ovog događaja za Austriju je velika, jer u svijetu postojeili se grade samo četiri ovakva centra.

Posjet hrvatske delegacije MedAustronu organiziranje s ciljem detaljnog upoznavanja s elementima projekta te s izazovima koje biprovedba ovakvog projekta u Hrvatskoj stavila pred državu i jedinice lokalnesamouprave, kao i pred znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj.

Projekt izgradnje medicinsko – turističkogkompleksa „Medis Brachia“ u Općini Nerežišća na otoku Braču u fazi je izradeidejnih projekata te izračuna obuhvata krupnih infrastrukturnih zahvata koji sene mogu realizirati bez uske suradnje s nadležnim ministarstvima i javnimpoduzećima. Medis Investments želi povećati investiciju u projekt te u sklopuMedis brachia medicinsko-turističkog kompleksa ukomponirati i centar zaliječenje tumora ionskim zračenjem poput onoga u austrijskom Bečkom NovomMjestu kojeg je posjetila hrvatska delegacija.

Izgradnjom Medis brachia centra te klinike zaliječenje tumora, benefiti za Republiku Hrvatsku, regiju i lokalnu zajednicu suvišestruki.

„Povećala bi se sigurnost investicije, značajno bise povećali porezni prihodi lokalne samouprave i državnog proračuna, otvorio bise veliki broj novih radnih mjesta, a otvorio bi se i prostor zaznanstveno-istraživački rad u ovom području. Sve navedeno rezultiralo bi ravnomjernimregionalnim razvojem, a Hrvatska bi se u turizmu pozicionirala kaocjelogodišnja turistička destinacija i ušla u elitni klub zemalja koje imajuovakve medicinske centre - Japan, Njemačka, Italija i Austrija“, izjavio jegospodin Lovro Kuščević.

Projekt „Medis Brachia“ investicija je vrijedna 275milijuna eura, a čitav medicinsko – turistički kompleks na Braču bio biizgrađen po uzoru na švicarsko poznato lječilište „Bad Ragaz“. Ako se ukompleksu izgradi i klinika za tumore s izvorom ionskih čestica vrijednostinvesticije bit će povećana za još 200 milijuna eura.

„Investitor je već riješio imovinsko-pravne odnosei osigurao sredstva za prostorno plansku dokumentaciju do razine urbanističkogplana uređenja. Područje za izgradnju ovog medicinsko-turističkog kompleksa uopćini Nerežišča je idealna lokacija radi klimatskih uvjeta, ekološki očuvaneprirode i dobre prometne povezanosti otoka i same lokacije. Izmjene i dopuneŽupanijskog plana su pri kraju, zatim započinjemo s izradom prostorno-planskedokumentacije Općine Nerežišća“, nastavlja Kuščević.

Medicinsko-turistički kompleks „Medis Brachia“ će utri odvojena područja sadržavati medicinske centre s odabranim spektrommedicinskih usluga. Kompleks će sadržavati i hotelske kapacitete te drugeturističke sadržaje. Osim na korist lokalnom stanovništvu, uslugemedicinskog-turističkog kompleksa koristiti će i velik broj građana RepublikeHrvatske i klijenata iz inozemstva.