(DAN GRADA MAKARSKE) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković započeo je jučer svoj posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji sudjelovanjem na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Makarske. Izrazivši zadovoljstvo što je upravo danas u Makarskoj, gradu svoga djetinjstva, čestitao je svim Makarankama i Makaranima Dan grada - koji se obilježava u spomen na 24. listopada 1865. kada su tadašnje gradske vlasti odlučile da službeni jezik u Makarskoj bude hrvatski jezik.

- Makarska je, naravno, i grad turizma, kao i ključan regionalni centar Splitsko-dalmatinske županije i cijele Dalmacije, čiju ulogu treba još više ojačati.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/3-dana-u-splitsko-dalmatinskoj-zupaniji-dan-makarske-sjednica-vlade-u-hvaru

Demografske mjere

Izrazio je zadovoljstvo što, zajedno sa svojim ministrima, može pružiti snažnu podršku svim gradskim projektima, osobito onim infrastrukturnim, te rješavanju prometnih problema. Nacionalne mjere demografske revitalizacije svoj puni smisao dobivaju kad su poduprte na lokalnoj razini, stoga je posebno pohvalio demografske mjere koje su realizirane u Makarskoj.

- Drago mi je što su osigurana sredstva za OŠ Petra Perice, kojima će se osigurati njen jednosmjenski rad, što su povećani iznosi i broj studentskih stipendija, osigurane novčane pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja, kao i jednokratne pomoći od 2,5 tisuće kuna za svako novorođeno dijete.

Izrazio je zadovoljstvo i što su sredstvima Grada i Splitsko-dalmatinske županije svi makarski učenici osnovnih škola prvi put dobili besplatne udžbenike, realizacijom besplatnih marendi za socijalno ugrožene, već treću godinu osiguranim sredstvima za asistente u nastavi, kao i sufinanciranjem prijevoza učenicima slabijeg imovinskog stanja.

Grad turizma

Kazao je i da će Makarskoj, kao gradu turizma, privatizacija hotela pomoći u podizanju turističke ponude cijele makarske rivijere na višu razinu.

- Ove će godine Hrvatska imati rekordnu i najuspješniju turističku sezonu dosad. Očekujemo do kraja godine 19,5 milijuna dolazaka, 106 milijuna noćenja i prihod iznad 12 milijardi eura. Makarska je tome dala svoj doprinos.

Kako je ocijenio, ovogodišnji turistički rezultati potvrđuju da je turizam s udjelom od 20 posto u BDP-u „jedna od ključnih grana za ekonomski razvoj Hrvatske na prihodovnoj strani našeg proračuna, koji generira suficit od 3,15 milijardi kuna“.

- I da nemamo ovu situaciju s brodogradnjom, on bi bio najmanje na toj razini i ove godine.

Dobro smo čuli i vašu poruku o potrebi liječnika specijalista - nastavio je.

- Ministarstvo zdravstva dalo je suglasnost u iznosu od 800.000 kuna za novi ultrazvuk, holter, defibrilator. Nastojat ćemo i kad je riječ o opremi i liječnicima riješiti ova pitanja na najbolji način.

Razvoj lokalnih jedinica

Predsjednik Plenković naglasio je i da je vidljiv učinak fiskalne decentralizacije.

- Makarskoj je, zahvaljujući novoj legislativi, povećan proračun u iznosu većem od 3 milijuna kuna, što je jasna poruka da želimo osnažiti sposobnosti jedinica lokalne i područne samouprave i omogućiti im daljnji razvoj.

Sve više investicija

Na svečanoj je sjednici Gradskog vijeća ponovno istaknuo da će investicije ove godine u Hrvatskoj iznositi dvije milijarde eura, što su najveća dosadašnja ulaganja u jednoj godini.

- Prošle godine, ne zaboravimo, investicije su iznosile milijardu i 840 milijuna eura. Time ostvarujemo gospodarski rast.

Podsjetio je da je Vlada početkom svibnja ove godine na sjednici u Splitu donijela zaključke koji će olakšati poteškoće u prometu koje Makarska ima tijekom turističke sezone.

- Ti zaključci se odnose i na rekonstrukciju križanja državnih cesta DC8 i DC512 i županijske ceste 6197 u vrijednosti od oko 21 milijun kuna.

Obnova zgrade policijske postaje

Na svečanoj su sjednici ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Makarske Jure Brkan potpisali ugovor o sufinanciranju obnove zgrade policijske postaje u Makarskoj, koja će koštati 500.000 kuna, od čega će Grad Makarska osigurati 400.000 kuna, a MUP 100.000.