Inicijativni odbor za osnivanje HDZ-a za bivšu općinu Podravska Slatina u sastavu Zlatko Grundler, Stipe Vranaričić, Vesna Blašković, Željko Pavić, Stjepan Obranić, Vinko Blašković, Mladen Grundler, Stjepan Job, Marko Bilanđija, Vicko Filipović, Zvonko Očić i Jure Primorac sastao se 24. ožujka 1990. godine - prisjetio se prvih dana osnutka naše stranke u tom kraju potpredsjednik slatinskog HDZ-a Igor Fazekaš na proslavi 25. obljetnice HDZ-a grada Slatine, održanoj u Lovačkoj kući Repić.  

Osim njega na skupu su još govorili predsjednik virovitičko-podravskog HDZ-a i saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić te predsjednik slatinskog HDZ-a i gradonačelnik Ivan Roštaš. U nastavku donosimo njihove ključne poruke:

ĐAKIĆ: Znanjem i radom protiv teške socijalno-gospodarske krize!

Obljetnice moramo obilježavati da se povijesna istina ne bi stavila u drugi plan. Pozdravljam osnivače HDZ-a koji su se, u godinama kada je trebalo imati mnogo hrabrosti, uključili u pokret koji su komunisti nazivali 'strankom opasnih namjera'. Bili izbori u petom, devetom, jedanaestom ili u drugom mjesecu, moramo imati spremne projekte i ljude koji će danonoćno raditi kako bi ispravili ovu tešku socijalno-gospodarsku krizu koja je zadesila našu Domovinu. Moramo se još snažnije i jače, kao odgovorni ljudi, pripremati kako bi u budućnosti ostvarili napredak, blagostanje i demografsku obnovu.

TOLUŠIĆ: Što prije parlamentarni izbori, tim bolje za Hrvatsku! 

Ono što želim - zbog Slatine i Virovitičko-podravske županije - je da se do kraja godine održe parlamentarni izbori te da na njima pobijedi HDZ sa svojim koalicijskim partnerima i da preuzmemo odgovornost za vođenje Hrvatske. 

Slatina - grad EU projekata!

Slatina je jedan od gradova koji ima najviše odrađenih EU projekata, to nećete vidjeti u novinama ni na televiziji, ima više odrađenih projekata nego grad Zagreb, jer Zagrebu novci ne trebaju pa se oko toga ni ne trude.  Bi li bilo bolje da imamo više razumijevanja centralne vlasti? Zasigurno, da! Međutim, ekipa iz Kukuriku koalicije katastrofalno vodi ovu državu i čini sve da one općine, gradove i županije u kojima je na vlasti HDZ ili neki od naših koalicijskih partnera, zgnječe i unište! 

ROŠTAŠ: Hrvatska nije „slučajna država“!

Hrvatska demokratska zajednica ostvarila je višestoljetni san Hrvata i ovo nije slučajna država kao što izjavljuje premijer Milanović. Ostvaren je san o slobodnoj državi, ali još nije ostvaren san o gospodarskom razvitku. Stranka je imala svoje uspone i padove, ali unazad nepune dvije godine u stranci dolazi do konsolidacije i vraća se optimizam, a HDZ je ostvario četiri velike pobjede.

Privatne investicije ZA bolju Slatinu

Zajedno s našim koalicijskim partnerima radimo na boljitku grada, a najvažniji cilj nam je otvaranje radnih mjesta. Ulažemo velike napore u stvaranje što boljih preduvjeta za dolazak investitora i pokretanje gospodarstva. U tome smo uspjeli prošle godine - Tvrtke Marinada i Drvo trgovina investirale su nekoliko stotina milijuna kuna u nove proizvodne pogone i otvorile stotinjak radnih mjesta. Želimo taj trend nastaviti i ove godine. U novoj, HDZ-ovoj vladi, bit će sposobni i pošteni ljudi - spremni mijenjati zakone koji demotiviraju investitore. Započeti i planirani projekti daju nam nadu u pokretanje investicijskog ciklusa. Prioritet je otvaranje novih radnih mjesta!

FAZEKAŠ: Slatina uz HDZ!

Tadašnje komunističke vlasti nisu dopustile održavanje skupa HDZ-a u Slatini pa je skup održan u Sopju 28. ožujka 1990. godine. HDZ Slatine danas je moderna politička stranka koja okuplja brojne građanke i građane, Hrvatice i Hrvate, ali i predstavnike nacionalnih manjina. Liste HDZ-a i naši kandidati na svim izborima u Slatini imaju najveću potporu birača, a dokaz tome su i posljednji izbori za predsjednika RH, na kojima je 53 posto građana Slatine dalo povjerenje prvoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Uvjeren sam da će tako biti i na predstojećim parlamentarnim izborima!

POČAST POGINULIMA U DOMOVINSKOM RATU

Uoči svečanosti položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen obilježja u Parku 136. slatinske brigade za sve one koji su svoje živote dali za slobodnu Hrvatsku.