Ovakva dodjela poljoprivrednog zemljišta - bez javnog poziva i propisanih kriterija - zadnji je put zabilježena 50-ih godina prošlog stoljeća. Tada je zemlju Partija dodjeljivala podobnima, a ne potrebitima! A takav scenarij, nažalost, vidimo i danas! - oštro i rezolutno reagirao je  načelnik Općine Antunovac (član nacionalnog Predsjedništva i prvi čovjek osječko-baranjskog HDZ-a) Ivan Anušić na uistinu začuđujući fenomen u općini kojoj je na čelu. Fenomen u sinkroniziranoj režiji „uspješnog“ Jakovinina ministarstva i državne Agencije za poljoprivredu. O čemu je riječ? Netko, naime, obrađuje poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu - bez ugovora o zakupu ili pak nekog drugog pravnog oblika kojim bi se dala legalnost ovom činu.

A da pokažete ugovore?

Načelnik Anušić pokušao je od tvrtke - koja obrađuje spomenuto zemljište - saznati temeljem kojeg prava to čini, no - bezuspješno! A ne znaju ni u Agenciji za poljoprivredno zemljište! Stoga je cijeli slučaj prijavio poljoprivrednoj inspekciji. 

- Traktori jedne tvrtke obrađuju državnu zemlju u Antunovcu kod Osijeka, a da za to ne postoji ugovor o zakupu. Pravna službe te tvrtke nije nam željela pokazati dokumentaciju po kojoj su ušli na zemlju. Bezuspješno smo to pokušali doznati i od Agencije za poljoprivredno zemljište. I to nekoliko puta!

„Zaobiđeni“ gradovi i općine

No, pravi odgovor se krije u resoru ministra Jakovine - koje dodjeljuje zemlju u zakup bez javnog natječaja. U prijevodu - netransparentno! A to je omogućeno izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Na kraju - ispaštaju mali poljoprivrednici. Anušić ističe da je Općina poslala valjanu dokumentaciju za raspisivanje natječaja, ali nikakvog odgovora nisu primili. 

- Na području Općine Antunovac još je 332 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu - koje nije obrađivano zbog donedavne miniranosti većeg dijela površina. Nakon razminiravanja, sva potrebna dokumentacija - i zahtjev Općine Antunovac za raspisivanje natječaja kako bi se zemljište stavilo na raspolaganje malim poljoprivrednim proizvođačima našeg područja, ponajprije OPG-ovima - zaprimljena je u Agenciji za poljoprivredno zemljište još  2014. Ali još uvijek nema nikakvog odgovora! Od travnja pak ove godine - izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu - Ministarstvo poljoprivrede je omogućilo zaobilaženje jedinica lokalne samouprave te omogućilo dodjelu zemlje u zakup bez javnog poziva. Ministarstvo poljoprivrede - bez znanja javnosti - dodjeljuje zemlju na netransparentan način! Prema vlastitom nahođenju i na štetu OPG-ova!

Pogodno za ekološku proizvodnju

Anušić pak naglašava kako godinama neobrađivano zemljište treba ponuditi OPG-ovima koji razvijaju ekološke oblike proizvodnje. 

- Oko 250 hektara poljoprivrednog zemljišta - zbog miniranosti - nije obrađivano 25 godina. A pogodno je za OPG-ove orijentirane na ekološku proizvodnju! Stav Općine Antunovac je da navedeno zemljište treba koristiti u svrhe ekološke obrade tla i ekološke proizvodnje naših poljoprivrednika!

PRIMJER USPJEŠNOSTI

Inače, Općina Antunovac je - pod vodstvom načelnika Anušića - poznata po kvalitetnim razvojnim projektima. Njegov uspješni tim suradnika osnovao je Agenciju za održivi razvoj (RODA) - upravo s ciljem izrade i provedbe projekata za gospodarski i ruralni razvoj odnosno poticanje razvoja poduzetništva. Poduzetnički inkubator po uzoru na razvijene tržišno orijentirane ekonomije. Valja dodati i to da su nedavno Anušić i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić postali dopredsjednici ugledne EGTC grupacije za teritorijalnu suradnju država članica EU. Radom zasluženo priznanje! Općina Antunovac je, naime, u Osječko-baranjskoj županiji povukla najviše sredstava iz EU fondova. 

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/pecuh-ivan-anusic-i-tomislav-tolusic-iz...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/osijek-konferencija-o-eu-fondovima-proj...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/sve-manje-poljoprivrednih-proizvodaca-s...