Nema sastanka s EU predstavnicima na kojem predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković ne apelira i ne traži da se Hrvatskoj omogući iznimka kako bi mogla donijeti zakon o posebnom statusu Vukovara kojim bi Grad Heroj, s obzirom na svoju žrtvu i razaranja u velikosrpskoj agresiji, dobio više državnih potpora. Tako je bilo i danas s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom u Banskim dvorima.

https://www.vecernji.hr/vijesti/plenkovic-ponovno-od-europske-komisije-trazi-iznimku-za-zakon-o-vukovaru-1317802

Veća podrška EU-a Vukovaru!

Stoga je među mnogim snažnim porukama koje je Juncker danas uputio na konferenciji za medije posebno odjeknula ona da EU „mora dati veću potporu Vladi RH u naporima modernizacije i obnove Vukovara".

http://www.hdz.hr/vijest/eu/europska-podrska-vukovaru-demografskoj-obnovi-ulasku-u-schengen

Povećanje investicija & nova radna mjesta

Gradonačelnik Vukovara i potpredsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Heroja Ivan Penava sa zadovoljstvom je komentirao da riječi predsjednika Europske komisije djeluju uistinu ohrabrujuće, da je to lijepa vijest za sve Vukovarce:

- Puno znači kada takvu poruku podrške izgovara prvi čovjek Europe, koji je očito upoznat sa željama i potrebama Vukovara. Na tome zahvaljujem ponajprije našoj Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću. Na dobrom smo putu! Vjerujem da ćemo te riječi pretvoriti u djela, u konkretno zakonsko rješenje koje će omogućiti višestruko povećanje investicija u Vukovar, otvaranje radnih mjesta i vraćanje gospodarskog statusa koji je naš grad imao prije Domovinskog rata.

Zakon o obnovi i razvoju Vukovara

Premda Juncker neće ponovno biti predsjednik EK-a, Penava ističe da njegova podrška Vladi RH i Vukovaru predstavlja politiku europskih pučana (EPP-a), koja bi trebala imati kontinuitet u Europskoj uniji:

- Stoga je očekivati da nasljednik predsjednika Junckera bude na tragu te politike i takvih izjava. Mi Vukovarci ne tražimo da nam se pomaže unedogled, nego očekujemo da se kroz najavljeni zakon uvaži barem razina štete koju je naš grad pretrpio u velikosrpskoj agresiji kako bi nam se omogućio normalan start i da budemo konkurentni s gradovima u okruženju. Bit našeg prijedloga Zakona o obnovi i razvoju Vukovara jest da se buduće investitore oslobodi poreza na dobit.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/vukovar-je-simbol-hrvatske-slobode-i-cuvar-naseg-identiteta-ali-i-grad-u-kojem