Nije li žalosno da svaki građanin na natječaj zasvaki posao mora priložiti potvrdu o nekažnjavanju, a s druge strane da ljudikoji upravljaju novcem građana, koji odlučuju o sudbini grada, o radnimmjestima i budućnosti razvoja grada mogu biti osuđeni i na pravomoćne zatvorskekazne zbog otuđenja novca te i dalje samostalno upravljati gradom.

Građani Hrvatske ne zaslužuju da imovinom svih nasupravljaju pravomoćno osuđene osobe, te stoga tražimo donošenje etičkog kodeksagdje kandidati za te najodgovornije funkcije župana, gradonačelnika, načelnika,koji trebaju biti uzor i moralne vertikale društva, prilikom predajekandidature predaju i uvjerenja o nekažnjavanju. Nepredavanje uvjerenja onekažnjavanju ne bi značilo da se tim ljudima onemogućava kandidiranje, već jeto samo „filter“ i jasno upozorenje biračima da su ti kandidati skloni činjenjukaznenih djela!

Taj bi postupak svakako doprinio višim demokratskimstandardima provođenja izbora, ali i povećaotransparentnosti raspolaganja sredstvima proračuna i donošenja odluka.

Kandidati HDZ-a grada Đakova za Gradsko vijeće,dogradonačelnike i gradonačelnika će prilikom predaje kandidature istovremeno predatii uvjerenja o nekažnjavanju, a donošenje takvog etičkog kodeksa ćemo predložitii svim drugim strankama.


Goran Soldo
Gradski vijećnik i

dopredsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Đakova