Fiskalna centralizacija učvrstila je položaj Hrvatske kao najcentraliziranije zemlje u Europi! Zbog brojnih rezova županije su u zadnje dvije godine ostale bez 300 milijuna kuna, a nove izmjene bi mogle značiti dodatnih 100 milijuna kuna manje - što bi itekako oslabilo njihov položaj, ali i sustav područne samouprave u cjelini! - stoji, među inim, u precizno argumentiranoj reakciji predsjednika Hrvatske zajednice županija (i virovitičko-podravskog župana) Tomislava Tolušića na najnoviji udar Milanovićeve vlade na jedinice lokalne uprave i samouprave. 

Ministarstvo financije je, naime, u javnu raspravu uputilo Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji bi - ako bude usvojen - za dio županija mogao značiti smanjenje prihoda za čak 25 posto. Udio županija u prihodima od poreza na dohodak, prema navedenom Nacrtu, smanjio bi se s 16,5 posto na 12 posto.

Novac agencijama čudnog imena

Tolušić je istaknuo da je Zakon o porezu na dohodak od 2012. godine do danas mijenjan čak osam puta - ili u prosjeku tri puta godišnje! Samo zadnjim izmjenama navedenog zakona županijama, gradovima i općinama je uzeto - dvije milijarde kuna.

- Daljnjim smanjenjem prihoda županijama, po novom prijedlogu zakona i za 25 posto, stanovnici hrvatskih županija imat će 25 posto manje novih škola, 25 posto manje novih zdravstvenih ustanova, 25 posto lošije ceste i vjerojatno 100 posto manje novca za već pripremljenih preko 1.000 projekata koji bi, uz pomoć znanja kojeg imamo u županijskim razvojnim agencijama, mogli pretočiti u milijarde eura europskog novca. S ovakvim daljnjim gomilanjem novca samo u centralnoj državi, po ministarstvima i raznoraznim agencijama čudnog imena, definitivno se zapostavlja ostali dio Hrvatske i slabe se jedine institucije u ovoj državi koje pokušavaju povući sredstva iz EU fondova, a to su hrvatske županije o čemu govori više od 1.300 uspješnih EU projekata. Taj novac je nepovratno izgubljen zbog kratkovidnosti i neznanja ministra Lalovca. Jedine europske države koje su pobijedile krizu su one koje su ojačale svoju lokalnu, a pogotovo regionalnu samoupravu!

Županije bi mogle izgubiti čak 60 posto prihoda

Uime Hrvatske zajednice županija, Tolušić je oštro reagirao i na moguće oduzimanje županijama novca od poreza na dohodak - njihov najznačajniji izvor prihoda. Županije bi tako mogle izgubiti i do 60 posto dosadašnjih prihoda.

- Vlada je na sjednici razmatrala Prijedlog odluke o evidentiranju svih nekretnina na području jedinica lokalne samouprave - što je priprema za uvođenje poreza na nekretnine! Sve navedeno jasan je pokazatelj nastojanja Vlade da upravo porez na nekretnine postane glavni izvor prihoda općina i gradova, a da se porez na dohodak, najznačajniji izvor prihoda lokalnih jedinica i županija, bitno smanji. Ukoliko Vlada uspije ostvariti da porez na nekretnine postane glavni izvor prihoda jedinica lokalne samouprave, županije bi mogle izgubiti čak do 60 posto prihoda, A gradovi i općine do 50 posto! U tom slučaju cijena komunalne naknade morala bi značajno porasti kroz porez na nekretnine.