Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava danas je uputio priopćenje javnosti u povodu Vladina upućivanja u hitnu saborsku proceduru Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Priopćenje prenosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Negativna iskustva s Milanovićevom vladom

Vukovar je preosjetljivo pitanje da bismo na temelju medija spekulirali o Vladinu prijedlogu prije nego li ga vidimo u cijelosti i temeljito proučimo. Prvo treba utvrditi odgovaraju li uopće Vladin prijedlog izmjena zakona i obrazloženja istih Odluci Ustavnog suda, posebno s obzirom na dosadašnja negativna iskustva s aktualnom državnom vlasti. Treba utvrditi i je li Vladin prijedlog usklađen s člankom 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji kao uvjet primjene odredbi svih manjinskih zakona navodi poštivanje pripadnika i hrvatskog naroda te razvijanja međusobnog razumijevanja i dijaloga.

Poticanje podjela

Iz ovog što smo dosad pročitali možemo tek zaključiti da Vlada prijeti raspuštanjem legalno izabranoj gradskoj vlasti Vukovara te nas ne bi začudilo da Vlada opet potencira pitanje dvojezičnosti kako bi pokušala potaknuti nove sukobe i produbljivati podjele. Još jednom se od Vukovara radi „grad slučaj“.

Vukovaru su potrebna radna mjesta

U posljednjih šest mjeseci vukovarsku priču okrećemo u pozitivnom smjeru. Pokrenuli smo gospodarstvo - otvaramo nove tvrtke i zapošljavamo ljude. Cilj nam je gospodarski napredak, razvoj i obnova grada u kojemu svi živimo, a Vlada nas stalno pokušava vratiti korak u nazad. Grad Vukovar neće nasjesti na takve zlonamjerne igrice. Intenzivno radimo na izmjenama Statuta sukladno i Odluci Ustavnog suda i na zadovoljstvo svih Vukovaraca, ali primarni nam je interes smanjiti stopu nezaposlenosti u gradu, spriječiti iseljavanje mladog, radno sposobnog stanovništava te podići životni standard. To je ono što je Vukovaru najpotrebnije.