Virovitičko-podravska županija. „Rad Ministarstva poljoprivrede i Agencije za poljoprivredno zemljište“ - naziv je to konferencije za novinare koju su - na zapuštenom zemljištu kod prometnice između mjesta Sopje i Nova Šarovka - održali predsjednik županijskog HDZ-a (i saborski zastupnik) Josip Đakić, župan Tomislav Tolušić, načelnici općina -  Josip Granjaš (Sopje), Predrag Filić (Voćin) i Mirko Rončević (Čađavica). Zbog katastrofalnog stanja u poljoprivredi, zatražili su ostavku ministra Tihomira Jakovine i hitnu izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Prenosimo ključne poruke:

ĐAKIĆ: Nebriga, neodgovornost i - nezakonitost!

Na području Općine Sopje zapušteno je oko 700 hektara zemljišta, a na području županije - nekoliko tisuća! Zemljišta su zapuštena zbog nerada, nebrige, neodgovornosti i protuzakonitog rada - Ministarstva poljoprivrede i Agencije za poljoprivredno zemljište. Koji - unatoč upozorenjima! - raspisuju natječaje po starom, a zemljišta dodjeljuju po novom zakonu. 

Zapustili plodnu zemlju

Ovo je plodna zemlja koja može hraniti Hrvatsku, a danas stoji zapuštena. Želimo da javnost vidi kako će nam izgledati ova „pustinja“ - ukoliko se zemljište ne prepusti nadležnosti lokalne samouprave. Jer - JLS-ovi su skrbili da zemljište bude obrađeno - na korist naših seljaka. Tražimo, stoga, od ministra Jakovine raspuštanje spomenute agencije - koja dvije godine ništa nije učinila da se zemlja dodijeli onima koji je žele obrađivati! Zato od općina tražimo da podnesu kaznene prijave protiv onih koji su protuzakonito dodijelili zemljišta onima koji nisu plaćali zakup.

TOLUŠIĆ: Ministre Jakovina - podnesite ostavku!

Dok su tim zemljištima upravljali načelnici općina - zemlja je bila obrađena! No, danas na njoj nema apsolutno ničega. Zapravo, ima - voda koja leži na oranicama zbog nebrige Hrvatskih voda, koje su također u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede. Zato pozivam ministra Jakovinu - i čelnike Hrvatskih voda - da zbog spasa poljoprivrede podnesu ostavke na svoje funkcije.

GRANJAŠ: Zemlja neobrađena - sela raseljena!

Srce me boli kad vidim zapuštenu ravnicu i da moji sumještani odlaze - jer ne mogu od agencije dobiti zemljište da ga obrađuju. Ovih 700 hektara već dvije i pol godine stoji pusto - nitko ga ne smije obrađivati! Zbog takve politike, zemlja će i dalje biti zapuštena. A mala sela raseljena!

RONČEVIĆ: Čak 1.000 hektara leži pusto!

Naša općina je prema prijašnja tri zakona provela devet natječaja za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta. I to 3.500 hektara - s koliko je općina raspolagala. Moram kazati, nažalost, s dolaskom na čelo ministarstva „grobara“ hrvatske poljoprivrede ministra Jakovine na području naše općine trenutno imamo 1.000 hektara neraspoređenog državnog poljoprivrednog zemljišta. Hitno treba mijenjati Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a agencije ugasiti!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vise-od-tisucu-poljoprivrednika-osta...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iznosenjem-laznih-podataka-o-koriste...