Novi prijedlog prostornih jedinica za statistiku 2. razine (NUTS2) omogućit će da najnerazvijenije županije dobiju najveći postotak europskih potpora! - poruka je to s konferencije za medije koju su u Hrvatskom saboru održali zastupnici HDZ-a iz 4 županije: Branka Juričev Martinčev (Šibensko-kninska), Pero Ćosić (Brodsko-posavska), Domagoj Mikulić (Osječko-baranjska) i Miro Totgergeli (Bjelovarsko-bilogorska).

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/novom-podjelom-nuts2-regija-ispravlja-se-nepravda-iz-2012-spram-manje-razvijenih

Ravnomjerni razvoj Hrvatske

Juričev Martinčev, potpredsjednica Kluba zastupnika HDZ-a, naglasila je da će nova podjela omogućiti da pet slavonskih županija - koje su zajedno sa Sisačko-moslavačkom, Karlovačkom i Bjelovarsko-bilogorskom ušle u statističku regiju „Panonska Hrvatska“ - dobiju mogućnost za najviše potpore:

- Do sada su te županije spadale s Gradom Zagrebom u istu regiju „Kontinentalna Hrvatska“, u kojoj su veći poduzetnici mogli maksimalno dobiti 25 posto EU potpora. A novom podjelom moći će dobiti 50 posto - dvostruko više! Očekujemo da upravo to bude razlog većeg dolaska ulagača, otvaranja radnih mjesta i time ravnomjernijeg razvoja Lijepe Naše.

Ispravljanje SDP-ove nepravde

Dodala je da se sada ispravlja nepravda SDP-ove Vlade iz 2012. godine prema kojoj su, primjerice, poduzetnici iz Virovitičko-podravske županije dobivali istu potporu kao i oni iz Grada Zagreba, i to premda je VPŽ na svega 33 posto prosjeka razvijenosti EU, dok je glavni grad na gotovo 105:

- Novom podjelom poduzeća srednje veličine moći će, umjesto dosadašnjih 35 posto potpora, ostvariti 60, a mala poduzeća, koja su dosad također maksimalno imala 35 posto, sad će imati mogućnost za - 70! Stoga zvuče bizarno Mostova podmetanja da će uslijed novih regija Projekt Slavonija, Baranja i Srijem - na kojem naša Vlada intenzivno radi - doći u drugi plan. Naprotiv, upravo će slavonski poduzetnici dobiti daleko više!

Dodala je da će čak i u regiji „Jadranska Hrvatska“, koja je homogenija i razvijenija, ulagači dobivati dodatnih 10 posto potpora u odnosu na ono što su prije dobivali.

Ispravljena SDP-ova nepravda …

I zastupnik Pero Ćosić je istaknuo da je SDP-ova vlada njegovu Brodsko-posavsku županiju nepravedno pripojila Zagrebu skupa s ostatkom Slavonije, pa je na papiru bila prikazana kao duplo razvijenija županija nego što to uistinu jest:

- To je itekako usporilo razvoj naše Slavonije. SDP je tom odlukom samo povećao jaz između bogatijih i siromašnijih regija Hrvatske, na što smo u svakoj prilici upozoravali. Od 2012. slavonski su poduzetnici u biti gubili 25 posto potpora za ulaganja što iz nacionalnih izvora financiranja, što iz EU fondova. Mnoge investicije su otišle u susjedne zemlje ili ostale u bogatijim dijelovima RH, što je utjecalo na iseljavanje iz Slavonije i demografske probleme s kojima smo suočeni. Zahvaljujemo našoj Vladi i predsjedniku Plenkoviću jer ispravlja nepravdu koju je SDP nanio Slavoniji!

… & demantirane Mostove podvale

I Domagoj Mikulić, koji aktivno sudjeluje u radu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, reagirao je na neznalačke podvale „kolega“ iz Mosta koji pokušavaju manipulirati javnošću ne bi li svjetla kamera pala i na njih na koju sekundu:

- Onako sitni, nesposobni i zavidni, ne mogu pronaći nikakvu konkretnu zamjerku, pa tvrde da će Projekt Slavonija, Baranja i Srijem „propasti“ zbog novih NUTS2 regija?! Stoga ću njima razumljivim rječnikom pojasniti: nije Projekt Slavonija stiropor da ga netko kao Panenić samo tako može uzeti preko noći! Nijedna vlada do sada nije toliko brinula o Slavoniji! Novom podjelom statističkih regija Projekt dobiva snažniju perspektivu za potpore iz EU fondova. Umjesto što ovako lupetaju, pozivam sve zastupnike da se konstruktivnim prijedlozima aktiviraju u interesu naših županija!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/anusic-hvala-nasoj-vladi-novom-podjelom-nuts2-regija-ispravit-cemo-nepravdu-koju-je

Najbolja moguća odluka

Zastupnik Miro Totgergeli zadovoljan je što je Vlada RH prihvatila apel 19 (grado)načelnika iz Bjelovarsko-bilogorske županije da ona ne završi u regiji „Sjever“, kako je to nerazumno tražio župan Damir Bajs:

- Ne možemo shvatiti zašto Bajs želi zakinuti vlastitu županiju i njene poduzetnike! Ulaskom u statističku regiju „Panonska Hrvatska“ naši će poduzetnici dobivati znatno više potpora. Ova je Vladina odluka najbolja moguća - na dobrobit građana BBŽ-a! Sada i naša županija, napokon, dobiva priliku za ravnomjeran razvoj!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/bbz-19-gradonacelnika-zahvalilo-vladi-jer-ce-u-panonskoj-hrvatskoj-moci-povlaciti