Čelnik međimurskog HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva) Darko Horvat pozvao je danas na presici u Čakovcu na neodustajanje od iznimno važnog projekta regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Vladajuća većina u Međimurskoj županiji - SDP i HNS - na sutrašnjoj skupštini, naime, planira se odreći županijskog udjela u tom centru. A sve zbog ukupnog duga od 600.000 kuna prema Piškornici i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Dugoročno višemilijunski gubitak

Stoga je Horvat obrazložio da je odustajanje od ovog projekta dugoročno višemilijunski gubitak za županiju. Rebalansom proračuna, pojasnio je, treba iznaći novac za nastavak projekta, jer će korist biti višestruka. Ovaj regionalni centar za gospodarenje otpadom zadovoljava sve uvjete za financiranje iz EU fondova i u njemu bi se zbrinjavao otpad iz četiri županije sjeverozapadne Hrvatske.

- Udio Međimurske županije od 22 posto s novom investicijom postaje milijunska vrijednost! Ovakvim suvremenim centrom za zbrinjavanje otpada i doprinosu održivog razvitka, zaštite prirode i okoliša, ujedno bi se otvarala i nova radna mjesta. Aktualna županijska vlast, međutim, ne želi ni dugoročnu dobit, niti nova radna mjesta! Lokalna politika zbog uskih interesa zanemaruje projekt od regionalne važnosti.

Strateški interes, ali...

Međimurcima će ovim potezom županijska vlast dugoročno nanijeti golemu štetu te se nipošto ne bi smjele dići ruke od udjela u vlasništvu. Horvat je jezgrovito elaborirao korjene problema:

- Ovo je još jedan dokaz o nepostojanju komunikacije kod iste političke opcije na nacionalnoj i lokalnoj razini. Milanovićeva vlada je, naime, na sjednici 12. lipnja 2014. Piškornicu proglasila strateškim projektom od državnog interesa. A sada županija namjerava odustati od tog istog projekta!