Nakon predsjednika Hrvatske zajednice županija (i virovitičko-podravskog župana) Tomislava Tolušića, na medijske napise o namjeri SDP-ove vlade da ukine županije i poveže ih u „regije“ reagirao je i splitsko-dalmatinski župan (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Zlatko Ževrnja. 

http://hdz.hr/vijest/lokalne/sdp-nasilnom-centralizacijom-unistava-zupan...

Protueuropska centralizacija 

Uzvraćajući na „prijedlog“ predsjednika splitsko-dalmatinskog SDP-a (i ministra uprave) Arsena Bauka, Ževrnja argumentirano ističe da je broj zaposlenih u samo jednoj od državnih agencija koje je Milanovićeva vlada osnovala znatno veći od zaposlenih u svim županijama zajedno. Nije problem u županijama, nego u SDP-u koji nasilnom centralizacijom - nezabilježenom u EU - sustavno marginalizira županije!

Prenosimo ključne poruke iz priopćenja župana Ževrnje, a međunaslovi su urednički:

Ne uče na vlastitim greškama

Izjavu predsjednika županijske organizacije SDP-a Arsena Bauka o „rezanju“ broja županija doživljavam kao još jedan u nizu predizbornih spinova. No on očito ništa nije naučio iz neuspjele predizborne kampanje bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Vidjeli smo kako je prošao. Zašto? Između ostalog i zbog svoje nemušte inicijative o „regionalizaciji“ Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/zupani-protiv-josipovicevih-regija

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/otvoreno-pismo-hns-ovu-zupanu-prestanit...

Metastaza državnih agencija

Ne zna se danas ni točan broj državnih agencija - toliko ih je osnovala aktualna vlast! - ali ne trebate biti veliki istraživač kako biste došli do podataka da je u samo jednoj od takvih agencija angažirano više djelatnika nego u svim županijama zajedno! Točan broj zaposlenih u svim županijama iznosi 1940. Teško ćete me uvjeriti da od toga broja nije znatno veći višak zaposlenih u bilo kojem ministarstvu ili državnom poduzeću. 

Jedini rast - SDP-ove afere!

Osobno sam - ne samo retorički, nego sam to pokazao i u praksi - za svaku moguću racionalizaciju i odgovorno upravljanje javnim dobrima. No vlada u kojoj ministri svakodnevno daju kontradiktorne izjave, u kojoj se samo afere umnožavaju - a sve ostalo stagnira ili pada, nije vjerodostojna govoriti o racionalizaciji, niti zna kako izvući zemlju iz krize.

Bahato, bez javne rasprave 

Osim toga, za ovakve je promjene nužan konsenzus parlamentarnih stranaka i šire javnosti. Za sada, a sumnjam da bi u budućnosti moglo biti drukčije, ne vidim ni „k“ od konsenzusa kojem bi po prirodi stvari trebale prethoditi obuhvatne konzultacije svih zainteresiranih za tu problematiku.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-ne-damo-josipovicu-i-sdp-u-da-uki...