Rijeka. Potpredsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Burić te naši vijećnici Tea Čaljkušić-Mance i Ivan Bogdanić na konferenciji za novinare argumentirano su upozorili na cijeli niz problema - poslovanje tvrtke Energo, sumnjivu javnu nabavu komunalnog društva „Vodovod i kanalizacije“, uhljebljivanje političkih podobnika te sramotni ispad riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. On je, naime, na tradicionalnoj podjeli hrane građanima - u povodu Dana grada - skandalozno vrijeđao novinara.

Sramotni Obersnelov ispad

Obersnel je, naime, na pitanje o tome hoće li kušati pripremljeno jelo, uputio novinaru niz uvredljivih poruka. Osvrćući se na njegov jučerašnji ispad, Burić je izjavio:

- Gradonačelnik je osramotio Grad i to na Dan svetog Vida, a svojim je nekulturnim ponašanjem doveo u pitanje domaćinstvo Europske prijestolnice kulture 2020. To je za svaku osudu! 

Građani triput prevareni!

Burić se potom osvrnuo na poslovanje tvrtke „Energo“ te pozvao Obersnela - i upravu ovog gradskog poduzeća - da podnesu ostavke. 

- Građani Rijeke su triput prevareni kada je riječ o ovoj tvrtki. Prvi put kada je Energo kupio Amga Adriju za 12,5 milijuna kuna, odnosno poduzeće s velikim obvezama. Jasno je da je riječ o lošoj poslovnoj odluci koja je utjecala na loš poslovni rezultat. Drugi put su građani prevareni kada je 2014. bilo jasno da su prihodi manji za 10 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije, a kratkoročne obveze Energa iznose 120 milijuna kuna. Upozoravamo na mogućnost stečaja Energa - obveze su veće od ukupnih prihoda i sasvim je sigurno da tvrtka ne može tržišno opstati. Treći put su građani prevareni kada je najavljena gradnja energane na Vojaku početkom ove godine, no gradnja nije započeta. Odgovorni se ponašaju - sramotno!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-obersnelov-socijaldemokratski-dar...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-moralno-je-da-vodstvo-energa-i-gr...

Zapošljavanje podobnih

Burić se osvrnuo i na zapošljavanje sina pročelnice Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irene Miličević u tvrtki „Vodovod i kanalizacije“. Istaknuo je da gradska poduzeća očito služe za uhljebljivanje političkih podobnika. Dodao je da ovo nije jedini takav slučaj.

- Sin pročelnice za financije Jasne Liker zaposlen je u Rijeka prometu. Mirjana Tondini - šogorica Vojka Obersnela - također je zaposlena u Rijeka prometu od 1998. Članica SDP-a Irena Vukosavljević zaposlena je pak početkom ove godine u tvrtki „Vodovod i kanalizacije“ (VIK), a supruga direktora Turističke zajednice grada Rijeke Petra Škarpe zaposlena je u Autotroleju.

Sumnjive javne nabave

Gradska vijećnica Tea Čaljkušić-Mance upozorila je na sumnjive poslove javne nabave u VIK-u odnosno sumnje u pogodovanje Mariju Ćikoviću - SDP-ovu načelniku Općine Matulji i vlasniku tvrtki s kojima su potpisani ugovori. Istaknula je da je nepravilnosti utvrdila služba za nadzor javnih nabava Ministarstva gospodarstva te da je podignut i optužni prijedlog. 

- Sumnja se da je prekršen Zakon o javnoj nabavi, a predviđene su kazne do 100.000 kuna za pravnu osobu, kao i za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Riječ je o nabavi usluge održavanja programske opreme i sumnji da nisu bili ispunjeni uvjeti za sklapanje ugovora bez prethodne objave. Riječ je o poslu s tvrtkama matuljskog gradonačelnika i SDP-ovca Marija Ćikovića i njegove supruge Dinke. Ta poduzeća su „Ri ing“ i „Ri računarski inženjering“. U ugovaranju je sudjelovao riječki gradonačelnik - kao predsjednik Skupštine VIK-a!

(Foto: radio.hrt.hr)