Predavanje je održao međunarodni tajnik i saborskizastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier.

Govoreći o okolnostima u kojima je došlo domeđunarodnog priznanja 15. siječnja 1992. godine kada je Republiku Hrvatskupriznalo 12 tadašnjih članica Europske Unije, Davor Stier je rekao:

"To je bio jedan neponovljiv dio povijesti hrvatskog naroda, to jebilo biti ili ne biti hrvatskog naroda. Pobijedila je volja hrvatskog naroda,pobijedili su hrvatski branitelji, ali pobijedila je i ona politička vizijačovjeka koji je taj narod predvodio, koji je taj narod znao slušati iposlušati.

Zaista mislim da je dr.Tuđman tada vodio politiku u vrlo složenimokolnostima, u kojima je imao vlastitih suradnika kojima nezavisnost nije bilanužan prioritet i da nije bilo te čvrste narodne volje, a narod je u tom dijelubio najjači saveznik predsjedniku Tuđmanu, jer nije pristao na ništa drugoispod razine nezavisne države, možda bi povijest bila drugačija."

"Budućnost Republike Hrvatske uvelike je u našim rukama"- rekaoje Davor Stier.

"Međunarodno priznanje neovisnosti Republike Hrvatske jedan je odnajvažnijih događaja u cjelokupnoj povijesti Hrvatske i to nikada ne bi smjelobiti zaboravljeno"- u najavi predstavljanja kazala je Anita Aužina.