Nama je promocija obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava vrlo bitna jer je to iskorak prema produljenju turističke sezone! - istaknuo je, među ostalim, šibensko-kninski župan Goran Pauk u intervjuu za Večernji list u povodu proglašenja najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) u Hrvatskoj. Intervju prenosimo u cijelosti, skupa s uvodnikom novinarke Marine Borovac:

Među brojnim uzvanicima koji su preksinoć na imanju obitelji Skelin u Drinovcima nedaleko od Drniša nazočili završnoj svečanosti projekta Zlata vrijedan - izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Hrvatskoj bio je i Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

Što mislite o projektu Zlata vrijedan koji su prošle godine s ciljem promoviranja poljoprivredne proizvodnje i života na selu pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede?

To je promocija onoga što mi u županiji i te kako podupiremo. Nama je promocija obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava vrlo bitna jer je to iskorak prema produljenju turističke sezone, čemu težimo. Nije lako motivirati ljude da se bave poljoprivredom i zato je ova manifestacija uistinu krasna. Ljude treba poticati na razne načine.

Ove je godine najboljim proglašeno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Gorana Janče iz Punitovaca. Kako komentirate pobjednike?

Sigurno je bilo teško između toliko dobrih OPG-ova izabrati najbolje. Vjerujem da je pobjednik zasluženo odnio nagradu jer je u svoj posao uložio puno i znanja i rada i truda. Ne bi se pogriješilo ni da je pobijedio netko drugi jer su svi ti ljudi zlata vrijedni.

Vaša je županija bila domaćin ovogodišnjeg izbora, jeste li zadovoljni kako je sve proteklo?

Da. I drago mi je da je to bilo na imanju obitelji Skelin, u tako prekrasnom prostoru. Mi se ovdje volimo hvaliti Skelinima.

Izbor za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo održat će se i sljedeće godine pa možete početi razmišljati koga će županija predložiti za kandidata.

Ove nas je godine predstavljalo gospodarstvo obitelji Paić, jedan uistinu odličan OPG. Vidjet ćemo što će biti na izboru sljedeće godine, mi ćemo se potruditi predložiti najbolje pa u konačnici - tko zna, možda osvojimo neku od nagrada. Iako, ovdje nagrade i nisu toliko bitne kao poticaj ljudima koji sudjeluju da i dalje idu naprijed.