Od ove Vlade očekivali smo cunamiinvesticija, a dobili smo Vladu koja se zaratila sa svima pa i sa svojimkoalicijskim partnerima, izjavio je predsjednik splitsko-dalmatinskeorganizacije HDZ-a Ante Sanader.

Ustvrdio je kako se Zakonom ostrateškim investicijama ulazi u područje gdje šume, poljoprivredna dobra, vodei kulturna dobra mogu doći u poziciju da se zbog privatnog interesa oduzmu oddržave.

Lovro Kuščević, predsjednik HDZ -ovog Nacionalnog odbora zaprostorno uređenje i graditeljstvo, najavljeni Zakon je ocijenio protuustavnim,nestručnim te štetnim za hrvatski narod i državu.

Kazao je kako bi Vlada trebala uvestired u državnu upravu, katastar, pravosuđe i ministarstva te stvoriti uvjetepoduzetnicima da mogu ostvarivati svoje investicije na brz i kvaliteta način.Ocijenio je kako će se najavljenim zakonom poduzetnici staviti u neravnopravanpoložaj te da je zakon nedorečen i neprecizan.

Smatra da nema jasnih kriterijate kako se sve svodi na subjektivnu odluku Vladinog povjerenstva, čime seotvara vrata korupciji. „ Na ovaj način se događa centralizacija, a lokalnimupravama i samoupravama se dekretom oduzima pravo odlučivanja“, zaključio jeKuščević

Predsjednik HDZ-ovog Nacionalnog odbora zagospodarstvo Zlatko Ževrnja, oštro se suprotstavio Zakonu o strateškim ulaganjima, rekavši kako Vlada "sveradi ad hoc i nepromišljeno", te kako iz te površnosti Republika Hrvatskamože imati strašno negativne posljedice.

Drži da Zakon treba vratiti nadoradu te se oko svega trebaju usuglasiti i druge stranke, kako bi se zaštitilohrvatsko nacionalno bogatstvo, što ovaj zakon dovodi u pitanje.

Saborski zastupnik Ante Babićustvrdio je kako je vidljivo da se u posljednjih godinu dana vladavine Kukurikukoalicije u narod uvukao strah te da pad standarda i povećanje nezaposlenostistvara sveopću nesigurnost.