U sklopu svoga trodnevnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji, predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i županom Blaženkom Bobanom. Razgovarali su o provedbi zaključaka sa sjednice Vlade koja je 4. svibnja održana u Splitu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sjednica-vlade-u-splitu-radimo-u-duhu-partnerstva-i-suradnje-za-ravnomjeran-razvoj

Na zajedničkoj konferenciji za medije, uglas su istaknuli da Vlada pedantno vodi brigu o tada dogovorenim projektima, njih točno 37, od kojih je u međuvremenu realizirano 11, dok su ostali u tijeku. Također, naglasili su koliko je važno da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture - skupa s Hrvatskim cestama - nastavi s rješavanjem problema velikih prometnih gužvi u ljetnim mjesecima u Splitu i na prilazima gradu sa zapadne i istočne strane.

Razvoj hrvatskih otoka

Predsjednik Plenković pohvalio je gradonačelnika Krstulovića Oparu za sve što je napravio oko sanacije odlagališta otpada Karepovac i poručio da s tim aktivnostima treba nastaviti te tako trajno riješiti pitanje zbrinjavanja otpada u Splitu. Dodao je i da je Vlada zadovoljna s rezultatima koje županijska lučka uprava u zadnje vrijeme postiže u investiranju za lučke objekte.

- Razgovarali smo i o demografskim pitanjima, a posebno su mi drage informacije o poboljšanim brojkama u ovoj županiji te naporima kojima lokalna i područna samouprava komplementiraju aktivnosti Vlade u cilju demografske revitalizacije. Sutra ćemo u Hvaru imati sjednicu Vlade o razvoju hrvatskih otoka i rezultatima u turističkoj godini. Ova će godina biti rekordna s 19,5 milijuna turista, 106 milijuna noćenja, 12 milijardi eura prihoda i milijardu eura investicija u turizam!

Godišnje u otoke investiramo milijardu i 700 milijuna kuna, a novi Zakon o otocima nudi koncepciju pametnih otoka, bolju povezanost i gospodarski razvoj te lakši život za sve otočane - dodao je Plenković.

Boban i Opara: Zajedno ispunjavamo ciljeve!

Župan Boban je napomenuo da su se na sastanku dotakli zajedničkih projekata Grada Splita i županije, razgovarali o povezanosti Karepovca i Lećevice te o prometnom ulazu u Split, a Krstulović Opara je naglasio da je učinjena svojevrsna inventura projekata koji su ostvareni nakon sjednice Vlade u Splitu.

Opara je ocijenio da dinamika realizacije ide zadovoljavajućim tempom, a s premijerom su razgovarali i o daljnjem ubrzavanju procesa oko tehnološko-prometnog centra Dračevac te spoja zračne i trajektne luke.

- Učinkovitost moje administracije i administracije županije mjerit će se učinkovitošću i izvedbom svih zaključaka koji su doneseni u svibnju. Radimo na tome na dnevnoj bazi, s resornim smo ministrima u stalnom kontaktu, a sama nazočnost predsjednika Plenkovića, njegov interes i briga za provedbu i funkcioniranje svih zaključaka sa sjednice Vlade jamstvo su ispunjavanja svih ciljeva.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/do-kraja-mandata-povuci-cemo-vise-od-90-europskih-sredstava-koja-su-nam-na-raspolaganju

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/investicije-ce-2018-u-hrvatskoj-iznositi-2-milijarde-eura-najvise-do-sada-imat-cemo-i

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/3-dana-u-splitsko-dalmatinskoj-zupaniji-dan-makarske-sjednica-vlade-u-hvaru