Predsjednik Županijskog odbora AntunVidaković osvrnuo se na Prijedlog zakona o strateškim invencijskim projektimakoji je Vlada uputila u hitnu proceduru.“Ovaj zakon samo po sebi je od vitalnoginteresa i to ne samo za državu nego za sve segmente hrvatskog društva  odjedinica lokalne samouprave, preko županijske pa  sve do države razine, i zbog svoje važnostimora proći široku javnu raspravu“  istaknuoje Vidaković koji je mišljenja kako se iz dana u dan jedinicama lokalnesamouprave oduzimaju nadležnosti što nije bio cilj reformi iz 1993.godine.

O problemima sanacije zdravstvenihustanova govorio je potpredsjednik HDZ Sisačko-moslavačke županije  Željko Krapljan: “ Hrvatska zajednica županijaodržala je raspravu o sanaciji zdravstvenih ustanova na kojoj je upozoreno  na sve nepravilnosti, definiranje objektivnihi subjektivnih uzroka zbog kojih je došlo do gubitaka. Da li se novi Zakonodnosi  na gubitke nastale uslijedneplaćanja od strane HZZO-a, te ukoliko je tako, ako je država kriva zagubitke, zašto bi se na nju prenosila osnivačka prava. Također postavlja sepitanje koje su ovlasti osnivača tijekom postupka sanacije i koja je sudbinaneuspjelih sanacijskih programa.“

O poljoprivredi  je na konferenciji govorio potpredsjednik ŽOHDZ-a Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić koji se osvrnuo na prijedlog Vladeza ukidanje Agencija za plaćanje u poljoprivredi. “Trenutno u našoj županijiimamo ispostave u Novskoj, Kutini, Petrinji  i Glini sa središnjim područnim uredom uSisku. Najavom gašenja tih područnih ispostava mi dovodimo u pitanje brzu mogućnost naših poljoprivrednika u rješavanjuodređene problematike vezane uz poticaje kao i sređivanje druge dokumentacije.  Znamo da je županija vrlo raširena i ponekidijelovi  su udaljeni do 80 km odsredišta odnosno Siska i možemo zamisliti koliko će pojedini poljoprivrednicigubiti vremena da riješe svoje potrebe, a podsjećam da je u našoj županiji  registrirano oko 9000 OPG-a. Kukuriku koalicijaje obećala decentralizaciju, a sve više sve funkcije centralizira“ , zaključioje Žinić.