Zbog dolaska čak 7 000 izbjeglica, Beli Manastir jučer je - preko noći - dobio gotovo duplo veći broj stanovnika, za što nije bio spreman. Niti su to očekivali. Cijeli je, naime, grad pretvoren u sabirni centar! Ključno pitanje na koje ne znamo odgovor je - hoće li Hrvatska biti samo tranzitna država ili će izbjeglice kod nas ostati duže vrijeme? - istaknuo je prvi čovjek osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić na izvanrednoj konferenciji za novinare u Osijeku nakon što je val migranata izazvao humanitarnu krizu u Tovarniku i Belom Manastiru, ali i drugim općinama u županiji.

Donosimo ključne poruke:

Vlada bez plana

Zbog dolaska čak 7 000 izbjeglica, Beli Manastir jučer je - preko noći - dobio gotovo duplo veći broj stanovnika, za što nije bio spreman. Niti su to očekivali. Cijeli je grad pretvoren u sabirni centar u kojemu su ljudi spavali po ulicama i parkovima, a djeca spavala uz cestu i na pločniku. Nemamo nikakve informacije, upute kako djelovati, ne znamo koji su planovi ove vlade…  Koliko još izbjeglica treba doći i koliko dugo će ostati?  Najviše izbjeglica trenutno ima u dvije istočne županije - zbog toga dolazi do straha i nesigurnosti kod građana! Svi smo sinoć svjedočili da vodstvo naše županije, gradova i općina - te osječko-baranjskog stožera za zaštitu i pomoć - nije imalo pravovremene i točne informacije. Vlada ne zna dobro komunicirati s građanima - stoga dolazi do nervoze i panike.

Što ako migranti krenu prema BiH?

Ministar Ostojić izjavio je kako je bio u Beogradu te komunicira sa slovenskom ministricom unutarnjih poslova. No, mi ne znamo što se na tim sastancima dogovara te kako će se reagirati u budućnosti. Ako izbjeglice ne budu mogle ući u Hrvatsku iz Srbije, pretpostavke su da će biti preusmjerene na Bosnu i Hercegovinu. Tada Hrvatska ima još veći problem! Granica između Hrvatske i BiH duža je od tisuću kilometara - bit će vrlo teško kontrolirati nelegalne ulaske izbjeglica u Hrvatsku. Na terenu vidimo što se događa i jasni su nam mogući scenariji - stoga nije jasno kako je moguće da se Milanovićeva vlada nije pripremila.

Bez informacija - bez odgovora

Ključno pitanje na koje ne znamo odgovor je - hoće li Hrvatska biti samo tranzitna država ili će izbjeglice kod nas ostati duže vrijeme? Sve izbjeglice kažu da kroz Hrvatsku samo prolaze, ne žele ostati, nisu zatražili azil, ali što ako ne budu mogle otići? Koji će tada stav zauzeti Milanovićeva vlada? Hoće li od cijele države napraviti izbjegličko naselje? Građani Hrvatske nemaju nikakve informacije kakav je stav zauzela Milanovićeva vlada u razgovorima s Europskom komisijom i to je ono što najviše brine.

Volonteri HDZ-a na terenu

Građani su spremni pomoći izbjeglicama, volonteri HDZ-a u Belom Manastiru uz izbjeglice su bili cijelu noć i dijelili im vodu, hranu, pokrivače… Apeliram na Vladu da se probudi i bolje organizira - kako ova kriza i kaos ne bi eskalirali! Kako ne bi bila ugrožena politička, ekonomska i društvena stabilnost Hrvatske!