„Nova porezna obmana Kukuriku vlade“ - naziv je konferencije za medije koju su u sjedištu osječko-baranjske organizacije naše stranke danas održali tajnik nacionalnog Odbora za gospodarstvo HDZ-a (i predsjednik Gradskog vijeća Đakova) Goran Soldo te potpredsjednik županijskog HDZ-a (i gradonačelnik Valpova) Leon Žulj.

Nasilna centralizacija

HDZ, dakako, podržava svaku mjeru kojom će se građanima povećati standard kroz porezno rasterećenje. Tzv. reformom SDP-ova je vlada u biti priznala da je dosad vodila posve pogrešnu fiskalnu politiku, no Linićeve (i Milanovićeve) grijehe sada lomi preko leđa jedinica lokalne samouprave, kojima se oduzimaju znatna sredstva iz poreza na dohodak. A to su Banski dvori učinili - po svome starom običaju - bez ikakve analize posljedica i bez ikakvog dijaloga s „drugom stranom“! Stoga je Soldo poručio Vladi:

- Umjesto fiskalne decentralizacije koju je obećavala prije dolaska na vlast, SDP-ova koalicija sada novim mjerama još više centralizira porezne prihode i time ugrožava opstojnost jedinica lokalne samouprave, odnosno predškolski odgoj, sport, kulturu, zdravstvo... sve ono o čemu skrbe županije, gradovi i općine.

Osijek bez 30 milijuna kuna!

Općine i gradovi u prosjeku će imati 12 posto manje prihoda i u tolikom postotku manje proračune. U konkretnim brojkama, „reforma“ će za Valpovo značiti manjak od dva milijuna kuna, za Đakovo pet, a za Osijek čak trideset! - dodao je Leon Žulj, apostrofirajući i drugi problem:

- Fiskalna i pravna nesigurnost! Tako reći svakodnevne izmjene „pravila igre“ rastjeruju potencijalne investitore! Tko će ulagati ako se ne zna što će sutra novog izmisliti ova „eksperimentalna“ vlada?!

Kao Superhik

Soldo je pak efektno zaključio presicu s trećim problemom: 

- Tzv. porezna reforma samo fiktivno povećava standard najvećeg broja građana, što znači da će se minimalne plaće povećati za svega nekoliko desetaka kuna. Je li to ta „nova pravednost“ ako će najmanje dobiti oni s malim plaćama, a najviše oni s visokim?! Gdje je tu socijalna pravda!? Jednostavno rečeno - Vlada jednom rukom stavlja sitniš u lijevi džep građana, a drugom uzima iz desnog sredstva namijenjena za ceste, vrtiće, javnu rasvjetu, dječja igrališta, škole, košnju trave, čišćenje snijega...