Pismo potpisuje MirkoRamljak, gradski vijećnik i predsjednik odbora za branitelje.

 

Sadržaj cijelog pisma

 

„ Ministre“ hrvatskih branitelja gos. Fredu Matiću


Na Vašu odgovornost i sramotu uspjeli ste u Hrvatskom saboru progurati uz pomoćVaše partijske većine objavu registra hrvatskih branitelja. Polazeći iz potpunokrivih pobuda ova vlada će objaviti podatke, imena i prezimena, godine i mjestarođenja, adrese, broj dana provedenih u Domovinskom ratu, pripadnost borbenomili neborbenom sektoru..,zaboravljajući, tako olako na nedavne događaje.

Zaboravljajući na slučaj Purde, na srbijanske optužnice zbog kojih je ispitivanPetar Janjić Tromblon, dr. Vesna Bosanac, na poniženje koja su ponovnoproživljavali.

Zaboravljajući, ne razmišljajući o reakcijama, prijetnjama koje dolaze izSrbije nakon oslobađajuće presude generala.

Jer ne zaboravimo navedeni podaci će biti dostupni svima: cijeloj hrvatskojjavnosti, ali i onoj srpskoj, crnogorskoj, bosanskoj, haškoj i svima ostalima.

Hrvatski branitelji će sa strahom odlazit u inozemstvo, jer nikad neće znatidali je po sistemu konstrukcije i objave Registra dignuta optužnica protiv njihi da li je Srbija putem Interpola za njima raspisala međunarodnu tjeralicu.Dobit ćemo iste slučajeve kao što je bilo sa Tihomirom Purdom i VeljkomMarićem, koji su na osnovu lažnih izjava i uvidom u djelomični, tada nainternetu objavljen Registar branitelja, uhićeni, optuženi i zatvoreni radipočinjenja navodnih ratnih zločina u RH. 

Što sutra kada naša djeca krenu u život i kada uz osobne podatke u bijelomsvijetu dostave ime oca,hoće li budući poslodavci biti naklonjeni djeci većdovoljno na pravdi stigmatiziranih hrvatskih branitelja.
Vaše uvjeravanje „ministre“ kako nakon objave Registra neće biti hajke nahrvatske branitelje i kako se hrvatske branitelje plaši „babarogama“, još jejedna od Vaših mnogobrojnih laži, jer Vas navedeni primjeri argumentiranodemantiraju.

Koja je svrha objave registra branitelja, koji je zaista jedini registar takvevrste u Hrvatskoj. Ne postoji registar udbaša, registar partizana, registarpripadnika JNA, registar srbopovratnika, registar martićevaca, registaraboliranih četnika, registar dezertera i slični registri. Upravo stoga da seisti, objavom Registra branitelja, ne bi mogli objaviti. Zar su oni viševrijedni od hrvatskih branitelja, pa se njihova ljudska prava trebajupoštivati, dok će se braniteljska prava istovremeno gaziti?
I to od koga od hrvatske Vlade i „ministra“ hrvatskih branitelja!

Vaša namjera je očita, jugokomunističkom strategijom pacifikacije braniteljskepopulacije želite nahuškati osiromašene i gladne hrvatske građane na"bogate i privilegirane" branitelje. To je politika koja se umedijima provodi već godinama, a sada će dobiti novi vjetar u leđa. Sigurni smoda imate pripremljenu vojsku provokatora koji će po društvenim mrežama iinternetu, te na ulici, "tvrditi" da znaju da "taj i taj"nije branitelj nego je bio u Njemačkoj,Italiji,... a danas ima mirovinu od10.000 kn, da mu je status sredio "neki lokalni moćnik" i slično, asve u svrhu provođenja politike ciljanog optuživanja braniteljske populacije.Kako će registar branitelja biti jedini izvor informacija isti će biti i glavnatema rasprava, pa će svi pričati o njima i njih prebrojavati, a ne neke druge,npr. dezertere, udbaše, četnike i slične.

I na kraju za rješavanje tkz. „ problema lažnih branitelja“ koji nikako da nađesvoje rješenje nije potrebna objava registra. Za to postoji nešto što se zoveprocedura, mehanizmi, i to svugdje gdje ima stvarne volje dovodi dorezultata.To je Vaš posao gospodine „ministre“.I taj je posao potrebno odraditipošteno, stručno i profesionalno. Javno prokazivanje po novinama i internetusamo stvara dodatne problemi svim braniteljima. Za javnu objavu Registra nijepotrebna nikakva posebna mudrost, snaga i hrabrost koju Vi „ministre“ očitonemate, jer da ju imate proveli bi reviziju Registra koja je neophodna. Ovakona perfidan način želite ispuniti svoje kvazi političko obećanje. RevizijaRegistra branitelja ne može se radit metodom javne objave, već institucionalnimnejavnim provjerama, prije svega kroz ratne zapovjednike i ratne postrojbe.

Ako će se pošteno, to je jedini put kojim se treba ići. Sve ostalo, samo jebacanje prašine u oči hrvatskom narodu. S tim, što za one istinske braniteljeto više nije prašina već „gromade“ sa nesagledivim posljedicama.

Na koncu promislimo što bi Vukovarci,Škabrnjani i svi mi ini dali za registarsrpskih dragovoljaca, martićevaca i četnika,te kako bi se odnosili u susretimai komunikaciji s njima.