Školska godina je počela, a ispunjena je jedna od glavnih točaka programa vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave - svi osnovnoškolci dobili su besplatne udžbenike!

Rješavanje životnih problema 

Penava je stoga - zajedno sa svojim zamjenicima Marijom Budimir i Marijanom Pavličekom - obišao sve osnovne škole na području Grada Vukovara. Nije krio zadovoljstvo:

- Ponosan sam što smo uspjeli realizirati naš predizborni projekt besplatnih udžbenika i prvi put na taj način izravno pomoći vukovarskim obiteljima. Osmijesi na njihovim licima naša su najbolja nagrada! Djeca su bogatstvo i budućnost Vukovara, a naša će gradska vlast i dalje osluškivati probleme svojih sugrađana i služiti im u rješavanju životnih pitanja.

Financiranje novootvorenih obrta

Nakon podjele besplatnih udžbenika, težište stavljamo na ekonomiju - najavio je gradonačelnik Penava koji je u istom sastavu, sa svojim zamjenicima, sutradan održao konferenciju o mjerama zapošljavanja, koje su također integralni dio HDZ-ova programa gospodarsko-socijalnog oporavka Vukovara:

http://hdz.hr/vijest/lokalne/penava-preuzeo-kljuceve-grada-prioritet-je-...

http://hdz.hr/vijest/lokalne/video-vukovarci-su-prepoznali-hdz-ov-progra...

- Kao što smo obećali, Grad će s po 10.000 kuna sufinancirati svaki novootvoreni obrt, prvenstveno za nabavku potrebne opreme. U ovogodišnjem je proračunu upravo za tu namjenu predviđeno 300.000 kuna. O radu bivše SDP-ove gradske vlasti dovoljno će reći činjenica da je taj iznos tri puta veći nego što je bio u njenom proračunu!

Novac za ruralni razvoj

No to nipošto nije sve! Vukovarskoj razvojnoj agenciji (VURA) iz proračuna će biti isplaćeno pola milijuna kuna u jamstveni fond koji pomaže postojećim obrtima i trgovačkim društvima. Također, za poticaje za razvoj poljoprivrede osigurano je 300.000 kuna - ponajprije za eko-proizvodnju, nove nasade i nabavku usjeva. Raniji proračuni nisu sadržavali ovu stavku!

Naposljetku - u ovoj, prvoj fazi realizacije HDZ-ova programa - Penava je objavio i da je u tijeku otkup lokala u Ulici dr. Franje Tuđmana. Grad ih namjerava iznajmiti obrtnicima po cijeni od jedne kune (!) kako bi se u samom središtu Vukovara stvorila „Obrtnička ulica“. Bit će to, uopće ne sumnjamo, još jedno u nizu ispunjenih obećanja nove, HDZ-ove koalicijske uprave Grada Heroja.