U općini Pisarovina u sklopu manifestacije „Kupske večeri“ -  na otvorenom uz rijeku Kupu - organizirano je druženje branitelja Zagrebačke županije u povodu Dana branitelja Zagrebačke županije i 20. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Oluja. 

Molitva i spomen na heroje

Svečanost je započela mimohodom okupljenih predstavnika Zagrebačke županije, općina - Pisarovina i Lasinja, obitelji poginulih branitelja, braniteljskih udruga i pripadnika ratnih postrojbi. Kod spomen-obilježja na kojem su upisana imena 16 poginulih branitelja iz općine Pisarovina - položeni su vijenci i upaljene svijeće. Molitvu je predvodio župnik župe sv. Martina Biskupa iz Jamnice Pisarovinske Josip Malković.

Srce jače od oružja

U ime Zagrebačke županije govorio je predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije (i potpredsjednik HDZ-a) Dražen Bošnjaković. Istaknuo je da nam je svima skupa - u ovim turbulentnim i nesigurnim vremenima - potrebno zajedništvo kakvo je krasilo hrvatske branitelje ratnih 90-ih. 

- Početkom agresije na Hrvatsku, branitelji nisu imali dovoljno naoružanja, ali imali su nešto što agresor nije. Imali su srce, ljubav prema domovini, želju da izađemo iz države u kojoj smo bili potlačeni. Želju da stvorimo samostalnu Hrvatsku! Bez obzira što smo obnovili zemlju i postali punopravna članica Europske unije - Hrvatska je danas suočena sa stagnacijom. 

Okupljenima su se obratili, nadalje, predsjednik Općinskog vijeća Pisarovine Tomo Smolković, a u ime branitelja stožerni brigadir Željko Gašparić.

404 viteza

Potom je - u organizaciji Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Zagrebačke županije - održan 1. malonogometni braniteljski turnir „404 Viteza“. Ovo ime ima svoju simboliku - ukupno 404 branitelja iz Zagrebačke županije poginuli su u raznim postrojbama Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu. Valja istaknuti da je sama ideja o ovom okupljanju i održavanju turnira potekla od Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Zagrebačke županije. Načelnik općine Pisarovina Tomo Kovačić je ideju prihvatio te je općina kojoj je na čelu bila pokrovitelj ovog turnira.