Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić i predsjednica HDZ-ova županijskog Povjerenstva za regionalni razvoj i EU fondove Nataša Tramišak u priopćenju pod nazivom „Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske ponovno na popravnom“upozorili su da je Ministarstvo poljoprivrede nekvalitetno izradilo Program, stoga ga Europska komisija još nije odobrila.

Priopćenje prenosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

EK još nije odobrila Program!

Program ruralnog razvoja 2014.-2020., koji bi trebao osigurati 2,3 milijarde eura za Hrvatsku u slijedećih sedam godina, prema informacijama naših zastupnika u Europskom parlamentu, još nije odobrila Europska komisija, već isti mora ponovno na „popravni“.

Iako je Ministarstvo počelo s raspisivanjem natječaja za pojedine mjere Programa namijenjenog poljoprivrednicima za ulaganja u fizičku imovinu (Mjera 4.1. i Mjera 4.2.) i jedinicama lokalne samouprave za prostorno-plansku i stratešku dokumentaciju (Mjera 7.1.), rizik u slučaju neusklađenosti s Komisijom snose sami korisnici natječaja. Ministarstvo je bez odobrenja raspisalo natječaje za prebačena sredstva iz 2014. i sredstva iz 2015. godine u ukupnom iznosu od 664 milijuna eura za ruralni razvoj i poljoprivredu.

Surova realnost

Iako smo u nekoliko navrata od srpnja prošle godine počeli ukazivati da Program ruralnog razvoja RH nije u zadovoljavajućoj spremnosti i nije dovoljno kvalitetno pripremljen, iz Ministarstva poljoprivrede olako su shvatili važnost ovog Programa za Europsku komisiju i već dvije godine usporavaju procese povlačenja sredstava EU za hrvatsku poljoprivredu i hrvatsko selo. 

Nakon gotovo dvije godine članstva u EU, ministar poljoprivrede Jakovina - kao i svi ostali ministri nadležnih Ministarstava za provedbu programa kohezijske politike i ostalih europskih strukturnih i investicijskih fondova - zadovoljni su svojim „vrhunskim radom i pripremom dokumentacije za korištenje tih sredstava“, a realnost je nešto sasvim drugo.

Neiskorišteno članstvo u EU

Samom činjenicom što smo punopravna članica Europske unije imamo alocirana sredstva iz europskog proračuna za razvojne potrebe u svim društvenim i gospodarskim sektorima, a naši ministri su putem Programa samo trebali iskazati znanje i viziju na koje prioritetne potrebe ta sredstva treba usmjeriti. 

Nažalost, Hrvatska je još u fazi pripreme i izrade pravilnika i procedura, a konkretni natječaji za krajnje korisnike i dalje su u najavi.

Egzodus mladih

U trenutku kada hrvatsko selo, poljoprivrednici i poduzetnici u ruralnim područjima imaju prijeku potrebu za financijskom potporom, nisu definirani svi preduvjeti za povlačenje dostupnih sredstava te je i dalje posljedica sve veći odlazak mladih izvan granica Hrvatske.

Projekata na ovom području ima i oni su spremni za povlačenje sredstava Europske unije namijenjenih poljoprivredi. Samo u lokalnim razvojnim strategijama općina i gradova na području Osječko-baranjske županije za 2013. i 2014. godinu identificirano je više od 500 milijuna kuna spremnih projekata za razvoj poljoprivrede, ulaganja u mehanizaciju i poljoprivredne objekte, novo zapošljavanje, ostanak mladih na selima i razvoj lokalne infrastrukture - od cesta, vodoopskrbe, odvodnje do dječjih vrtića, sportskih dvorana i staračkih domova.