Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti potpisivanja ugovora za financiranje izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dječjih vrtića iz natječaja za operaciju 7.4.1. za ulaganja iz Sektora dječjih vrtića Programa ruralnog razvoja.

Ugovore su s ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matildom Copić potpisali osnivači dječjih vrtića, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, te ravnatelji.

Duh iskrenog partnerstva

Predsjednik Plenković naglasio je da se radi o mjeri koja nudi financiranje izgradnje ili obnove 113 dječjih vrtića u naseljima manjim od 5 tisuća ljudi.

- To je konkretizacija predanosti ove Vlade da učinimo maksimalan napor, zajedno s vama čelnicima jedinica lokalne i područne samouprave, da demografska politika dobije svoje instrumente koji obiteljima olakšavaju da imaju djecu i da hrvatski ljudi ostaju u svim krajevima Lijepe Naše.

Posebno je važnim istaknuo duh partnerstva koji je Vlada ostvarila sa županijama, gradovima i općinama, dodavši da takav stupanj intenziteta odnosa svih članova Vlade sa svim krajevima Hrvatske do sada nije zabilježen.

Konkretni rezultati

Naglasio je da se, kako vrijeme odmiče, sve se više vide konkretni rezultati takvog pristupa, spomenuvši pritom da je ovoga tjedna u Pakracu održana 7. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

- Vlada je uistinu posvećena ravnomjernome regionalnom razvoju, što se vidi i po zakonskom okviru: izdvojimo novi Zakon o regionalnom razvoju, o potpomognutim područjima, o stambenom zbrinjavanju u potpomognutim područjima, o brdsko-planinskim područjima, o otocima... Donijeli smo i novi indeks razvijenosti, a dovršavamo novi zakon o Gradu Vukovaru. Podsjećam i da su novim zakonom o njihovom financiranju za 1,7 milijardi kuna povećani prihodi lokalnih jedinica.

Demografska revitalizacija

Predsjednik Plenković naglasio je da je demografska revitalizacija jedan od ključnih prioriteta naše Vlade, a ovakve mjere mogu pomoći u suočavanju s negativnim prirodnim priraštajem koji je objektivno najveća opasnost hrvatskog društva.

- U Vladi Republike Hrvatske imate i otvorena vrata i iskrenog partnera - poručio je Plenković.

Ako danas potpisanim ugovorima dodamo i sredstva iz ostalih europskih fondova i financijskih institucija, brojka dječjih vrtića koja uz pomoć EU sredstava gradimo ili obnavljamo diljem Hrvatske penje se na - 190!