Odbor za turizam HDZ-a (predsjednik: Gari Cappelli) oštro se suprotstavio Smjernicama za izradu Zakona o turističkim zajednicama koje je nedavno pripremilo Ministarstvo turizma. Priopćenje prenosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Diskriminacija Slavonije

Predloženim se smjernicama, umjesto dosadašnjeg sustava županijskih turističkih zajednica, predviđa osnivanje deset „regionalnih menadžment organizacija“ (RMO) za cijelu državu, od čega bi u dvije RMO trebalo ući 12 kontinentalnih županija - pet slavonskih turističkih zajednica u jednu, a sedam iz središnje Hrvatske u drugu. 

Predložene smjernice stavljaju u nepovoljan, diskriminirajući položaj većinu kontinentalnih županija, u suprotnosti s proklamiranim modelom ravnomjernog razvoja svih hrvatskih područja. 

Tolušić: protuustavna „regionalizacija“

I predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić, u suglasju s Odborom za turizam HDZ-a, ističe da se većina županija protivi ovakvim smjernicama na temelju kojih bi se trebao izraditi novi Zakon o turističkim zajednicama:

- Smjernice predviđaju centralizaciju i politizaciju sustava što je apsolutno neprihvatljivo i štetno za  hrvatske županije. Prijedlogom se, prvo, kroz mala vrata uvodi tzv. regionalizacija - protivno Ustavu Republike Hrvatske i Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi. Drugo, ugrožava se razvoj kontinentalnog i ruralnog turizma koji na ovakav način nema šanse opstati. Područna samouprava mora samostalno donositi odluke o turističkim zajednicama na svom području.

Zaustavite štetni zakon!

Odbor za turizam HDZ-a stoga zahtijeva da se priprema ovakvog zakona o turističkim zajednicama ODMAH zaustavi, posebice što su prijeporne smjernice - već poznatom stihijskom manirom Kukuriku vlasti - donesene bez ikakve analize njihovih mogućih posljedica i bez stručne podloge. 

Reorganizacija sustava turističkih zajednica, jednog od najuspješnijih sustava u Republici Hrvatskoj, zahtijeva temeljitu i najširu moguću javnu raspravu.