Na medijske napise o Vladinoj nakani da ukine županije i poveže ih u „regije“ - valjda još jednome SDP-ovu „novom početku“ - priopćenjem je oštro reagirao predsjednik Hrvatske zajednice županija (i virovitičko-podravski župan) Tomislav Tolušić. 

Naglasio je da su upravo županije provele više od 1.300 EU projekata i koliko su one važne za svakog građanina, a kritizirao SDP-ovo vodstvo koje nasilno centralizirajući državu čini sve da upropasti regionalnu (područnu) samoupravu. Prenosimo ključne Tolušićeve poruke iz priopćenja, a međunaslovi su urednički:

Županije brinu o cestama, školama, zdravlju …

Podsjetit ću na to što županija znači za prosječnog stanovnika koji se ujutro probudi i krene na posao ako ga, naravno, ima. Na posao se vozi županijskom cestom, vodi dijete u osnovu školu koju je izgradila županija i koja u toj školi kupuje opremu te plaća struju i grijanje. Ista je situacija i sa srednjom školom. Ako je tko bolestan, ide u Dom zdravlja koji je županijski ili kod privatnog liječnika kojem je koncesiju dala upravo županija. 

… socijalnim problemima, kulturi, poduzetnicima

Ako gradite kuću, županija vam izdaje dozvolu. Kada imate socijalnih problema, odlazite u Centar za socijalnu skrb koji je osnovala županija. Također, županije su osnivači kazališta, muzeja, kulturnih centara i svega što život čini kvalitetnijim i u kulturnom i društvenom smislu. Briga o poduzetnicima, o radu udruga, razvoju turizma, zaštiti prirode i okoliša, suradnja sa vjerskim zajednicama, veliki broj ostalih projekata i programa koji nisu zakonom propisani… sve je to mali dio onog što rade hrvatske županije. 

Povlačenje novca iz EU fondova

Više od 1.300 EU projekata do sada su provele hrvatske županije uz pomoć svojih razvojnih agencija. Danas su županije najpripremljenije institucije za privlačenje novca iz Europske unije. Ne ministarstva i 184 agencije - nego hrvatske županije! U županije dolazi i seljak za ruralni razvoj i poduzetnik za strukturni fond, ali i svaka općina, škola, zdravstvena ustanova ili udruga civilnog društva također dolazi tražiti potporu od županija.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/vlada-nas-je-ugusila-zar-zeli-unistiti-...

SDP-ova pogubna centralizacija!

Studije i istraživanja raznih ekonomskih instituta pokazuju da je Hrvatska najcentraliziranija država u Europi. Vlada čini sve da u potpunosti upropasti lokalnu i regionalnu (područnu) samoupravu u Hrvatskoj suprotno svim pravilima supsidijarnosti. Najrazvijenije europske države upravo su one koje su se najviše decentralizirale, to jest koje su prenijele maksimalne ovlasti na lokalnu razinu, najbliže svojim građanima.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/hdz-ovi-zupani-i-gradonacelnici-protiv-...

Metastaza državnih zavoda i agencija

Ministar uprave Arsen Bauk u tri godine mandata nije se sastao s čelnicima lokalne i regionalne samouprave - čelnicima sustava kojem je na čelu - i pokušao pronaći neki bolji sustav funkcioniranja ako je ovaj već toliko loš kako to tvrdi. Primjerice, Nacionalni park Plitvička jezera ima više zaposlenih nego svih pet slavonskih županija, a institucije kao FINA ili HZZO ili HZZ (ili koja god druga slična kratica) svaka za sebe imaju više zaposlenih nego sve hrvatske županije zajedno. Institut za etnologiju i folkloristiku također po broju zaposlenih (njih 46) vodi u odnosu na Požeško-slavonsku ili Virovitičko-podravsku županiju.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-vladinim-udarom-na-jedinice-lokal...

„Reforme“ bez analize

Jesmo za promjenu, ali nikako za promjenu samo radi nje same. U normalnim državama naprave se stručne analize i nekoliko prijedloga rješenja - pa se izabere najbolje. Uprava je složena jednadžba s puno nepoznanica - i to bi ministar matematičar trebao znati. Barem to. Kao i to da je nemoguće reformirati samo dio samouprave a da se ne reformira cijeli sustav, dakle, kompletna državna uprava. Pozivam sve one koje zanima rad županijske uprave da - do izrade neke od takvih analiza - provedu jedan dan ili tjedan u nekoj od hrvatskih županijskih uprava, pa onda donesu svoj sud o tome je li 20 županija previše ili premalo.

Priopćenje predsjednik Hrvatske zajednice županija u cijelosti možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.vpz.com.hr/2015/02/11/tomislav-tolusic-hrvatska-je-najcentral...