U povodu 25. obljetnice HDZ-a Koprivničko-križevačke županije svečano je otkrivena spomen-ploča na pročelju koprivničke dvorane Domoljub. Spomen-ploča postavljena je u čast održavanja utemeljiteljske skupštine HDZ-a tadašnje općine Koprivnica.

Tom svečanom činu, pred povijesnim zdanjem iz kojeg je sve počelo, uz mnogobrojne članove i simpatizere HDZ-a nazočili su, među inim, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, saborski zastupnik Stjepan Milinković i predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač. Upravo je Kovaču, zajedno s inicijatorom samog postavljanja i našim utemeljiteljem Markom Miočem, pripala čast otkrivanja spomen-ploče.

Sjećanje na ponosne dane

Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Marko Mioč ustrajno je godinama pokušavao provesti projekt postavljanja spomen-ploče, međutim nailazio je na brojne prepreke koje je postavljala koprivnička gradska vlast:

- HDZ je utemeljen 16. veljače 1990. godine u Koprivnici i tada je usvojena Programska deklaracija i Program za bivšu općinu Koprivnica. Uz veliki odaziv građana izabran je prvi Općinski odbor HDZ-a koji je proveo cijelu predizbornu kampanju, paralelno osnivajući temeljne ogranke. Nakon toga je uslijedio velebni skup u Novigradu Podravskom na kojem je dr. Tuđman tada rekao - odlučimo sami o sudbini Hrvatske! Hrvatski narod je u potpunosti tu poruku i prihvatio, pa smo na pravim demokratskim izborima 22. travnja 1990. godine ostvarili izbornu pobjedu! - s ponosom se prisjetio Mioč.

Povijest se ponavlja

Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač prisutnima je istaknuo da se, nažalost, 25 godina od svima nam znanih velikih problema prilikom osnivanja hrvatske države, nalazimo u gotovo identičnoj situaciji:

- Oni koji su sada na vlasti nasljednici su istih onih iz 90-tih godina i ponovno smo svi na ispitu. Ponovno moramo skupiti glave i popraviti stanje jer pada standard, društveni proizvod, kreditni rejting, a raste depresija, apatija i beznađe koje vlada hrvatskom državom i hrvatskim narodom. Došao je trenutak da HDZ kaže - dosta je! Došao je trenutak da zaustavimo negativne trendove i krenemo u nove pobjede!

Hrabro i dostojanstveno

Zahvalivši se utemeljiteljima HDZ-a u Podravini i Prigorju, predsjednik koprivničko-križevačkog HDZ-a Darko Sobota je naglasio:

- Čestitam vam na iskrenoj hrabrosti koju ste pokazali prije 25 godina kada ste bili dostojanstveni i znali što hoćete, te ta vaša nastojanja na nas mlađe naraštaje uspješno prenosili.

Nakon otkrivanja spomen-ploče održan je i svečani skup u povodu 25. godišnjice HDZ-a Koprivničko-križevačke županije u đurđevačkom Domu kulture.

Više fotografija pogledajte na: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.763238100441897.1073741981.406...