Šantek jeuvodno naznačio da je dobio odgovor na svoje zastupničko pitanje ministrupravosuđa Orsatu Miljeniću u kojem ga je pitao što će njegovo ministarstvopoduzeti da se smanje troškovi građana Siska i Sisačko-moslavačke županije kojiće ukidanjem Stalne službe Trgovačkog suda u Sisku neminovno imati.

Odgovorministra bio je da će se troškovi građana smanjiti ako Stalna služba bude izSiska premještena u Zagreb jer tada građani neće morati putovati npr. izKrapinsko-zagorske županije u Sisak zbog toga što se predmeti sucima dodjeljujunasumično i neovisno od mjesta njihovog rada.

Šantek jenaglasio da ovakav odgovor ministra na zastupničko pitanje pokazuje u stvariveliki stupanj neorganiziranosti, te da je ovakav način rada u direktno usuprotnosti s proklamiranom politikom aktualne Vlade i donesenim zakonima kojiomogućuju otvaranje tvrtki s 10 kn temeljnog kapitala u svrhu poticanjagospodarskog razvoja. Ovakvi dodatni, nepotrebni troškovi sisačkih poduzetnikakoji će se pojaviti ukidanjem Stalnog odjela u Sisku nikako ne mogu pitipoticaj razvoju gospodarstva.

U drugomdijelu konferencije Šantek je obavijestio nazočne novinare da je dobiopravomoćnu sudsku presudu Županijskog suda u Sisku po kojoj je Marina LovrićMerzel, županica Sisačko- moslavačke županije proglašena krivom za teži(kvalificirani) oblik kaznenog djela klevete. Županijski sud u Sisku je u potpunostipotvrdio prvostupanjsku presudu te odbacio njenu žalbu kao neosnovanu.

Naime,prvostupanjskom presudom Općinskog Suda u Sisku Lovrić Merzel proglašena jekrivom za kazneno djelo klevete na štetu Ivana Šanteka jer je 21. listopada2009.godine na dvije radijske postaje iznosila klevetničke tvrdnje da je Šantekukrao 400 000 HRK iz državnog proračuna i neosnovano primao plaću po triosnova. Za navedeno kazneno djelo osuđena je platiti kaznu od 10 dnevnihdohodaka što iznosi 6033,33 HRK, sudske troškove u iznosu 500 HRK tenadoknaditi troškove Šantekovog odvjetnika u iznosu 6150 HRK.

Na upitnovinara Šantek je rekao da je ovo druga pravomoćna presuda kojom je LovrićMerzel osuđena za kazneno djelo klevete na njegovu štetu.