Naši zastupnici u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i na ovotjednoj su sjednici bili odlično pripremljeni i uobičajeno aktivni! Na aktualcu su argumentirano izlagali i postavljali pitanja o problemima Grada, ali i ukazivali na nepravilnosti i protuzakonitosti.

Čudnovati izračuni troškova

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a (i potpredsjednik Gradske skupštine) Andrija Mikulić upozorio je da Zagrebački holding (podružnica Čistoća) obračunava otpad po metru četvornom zadužene površine prostora - što je suprotno Naputku Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva prema kojem se izračun troškova gospodarenja komunalnim otpadom donosi prema volumenu volumenu.

Stoga Ministarstvo gospodarstva traži da Grad Zagreb hitno otkloni tu nepravilnost ili će u protivnom podići optužni prijedlog.

Iščezle katastarske čestice!

Drugi problem, s kojim je javnost upoznao predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Mario Župan, spada u rubriku „Vjerovali ili ne“. 

Grad je platio 800 tisuća kuna za izradu Arhitektonskog rješenja Športsko-rekreacijskog centra Svetice - u koje su uključuje četiri (4) katastarske čestice - ali se u Ugovoru o zakupu s Hrvatskim nogometnim savezom, koji je potpisao sada već protokolarni gradonačelnik Milan Bandić, navode samo dvije (2). Tko će i hoće li itko odgovorati za to?!

Oštro, ali argumentirano

I ostali naši zastupnici - kao uvijek - bili su konkretni, oštri, ali dobronamjerni. Margareta Mađerić osvrnula se na problem srednjoškolskog igrališta u gradskoj četvrti Donji grad za čije se održavanje ne zna tko je odgovoran, a koristi čak pet škola od kojih nijedna nema adekvatnu sportsku dvoranu.

Pere Semren upozorio je na zapošljavanja u Gradsku Plinaru bez ikakvih javnih natječaja, a Zoran Piličić je podsjetio na približno tristo lažnih diploma u Zagrebačkom holdingu - koje su koštale Grad oko 80 milijuna kuna - te 1.453 zaposlenika bez propisane stručne spreme.

Ante Plazonić se osvrnuo na Zagrebačke ceste i obračun izvedenih radova - jer tijekom godine izostaje uvid u njihove točne troškove - zbog čega namijenjena sredstva često ostanu neiskorištena.