PredsjednicaKluba zastupnika u Gradskoj skupštini Margareta Mađerić istaknula je kako jenedopustivo je da Grad Zagreb nema Povjerenstvo za prevenciju i suzbijanjezlouporabe opojnih droga Grada Zagreba koje nije imenovano od 2009.g. Kako uproračunu za 2013.g. nema 750 tisuća kuna koje je Centar dobio u tekućojgodini, postavlja se logično pitanje nije li se Grad Zagreb kao vlasnik iosnivač Zavoda odrekao svoje odgovornosti, jer je po Zakonu o zdravstvenojzaštiti dužan sufinancirati rad Zavoda.

Dr. Ivan Ćelić,specijalist psihijatrije koji radi s ovisnicima izrazio je žaljenje zbogčinjenice da u Mjesecu borbe protiv ovisnosti ravnateljica Zavoda ukida Centreza ovisnosti u Remetincu i Dubravi koji su skrbili o najvećem broju ovisnika uRepublici Hrvatskoj. Umjesto da su otvorena dva nova Centra, ona ukidapostojeće te ih smješta na jedno mjesto. Tako od 10. prosinca u istoj čekaonicisjedi jedan 16-godišnjak koji je popušio jedan joint i ovisnik s podebljimkriminalnim dosjeom, diler ili općenito heroinski ovisnik.

Sadašnjaravnateljica Zavoda gospođa Sanja Ožić, koja se deklarira kao stručnjakinja zapodručje ovisnosti svela je Službu za mentalno zdravlje, prevenciju i liječenjeovisnosti na najnižu organizacijsku strukturu, pa je tako taj Odsjek sada nemogućevidjeti na organigramu Zavoda. Tko će odgovarati za porast stope kriminala ugradu, porast broja virusnih infekcija, poglavito hepatitisa C i manjudostupnost kvalitetne medicinske usluge. Psihijatrijske bolnice koje imajukrevete za ovisnike nisu u stanju izdržati pritisak koji je svakim danom sveveći, jer se izvanbolničko liječenje srozalo na najniže grane u posljednjihdeset godina.

Na krajutiskovne konferencije dr. Ćelić je pozvao dr. Zvonimira Šostara, predstojnikaGradskog ureda za zdravstvo i ministra zdravlja prof.dr. Rajka Ostojića dapošalju kontrolu u Gradski zavod za javno zdravstvo i vide zašto je višeuvaženih stručnjaka ostalo bez radnog mjesta, a neki u nemogućnosti da savjesnoi stručno rade svoj posao traže drugo radno mjesto.