U Virovitici je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u organizaciji Županijskog odbora HDZ-a predstavljen istinski nakladnički pothvat - „Tuđmanov arhiv: Korespondencija predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 1990. do 1999. godine“. Šestosveščani knjižni niz ove iznimno vrijedne historiografske građe - korespondencije prvoga hrvatskog predsjednika sa stranim državnicima i političarima - uredio je prof. dr. Miroslav Tuđman. 

Uvodne riječi na predstavljanju imali su saborski zastupnik (i predsjednik virovitičko-podravskog HDZ-a) Josip Đakić, predsjednica županijske Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski” Sanja Kirin i ravnateljica Gradske knjižnice Višnja Romaj.

Povijesna veličina dr. Tuđmana

„Tuđmanov arhiv“ predstavili su pak prof. dr. Miroslav Tuđman, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. Ante Nazor i ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest dr. Jasna Turkalj.

Prof. dr. Tuđman naglasio je da je ideja vodilja pokojnog hrvatskog predsjednika bila sudbina malih naroda i njihov ulazak/povratak u zajednicu demokratskih europskih zemalja:

- Pokojni predsjednik dr. Tuđman uvijek je isticao: „Pobjednik koji ne zna praštati sije sjeme budućih zala.“ Prije Oluje, dvije se godine bezuspješno tražilo mirno rješenje - a srpska ga je strana uporno odbijala. „Detuđmanizaciju“ su pokrenuli upravo oni koji su bili ogorčeni stvaranjem hrvatske države.  

Znanstveni pristup događajima

Dr. Nazor je kazao da se povijest ne piše na temelju novinskih članaka i „sjećanja“, nego prvenstveno na temelju autentičnih dokumenata: 

- Dokumenti nedvosmisleno dokazuju da bi bez pomoći Hrvatske vojske Bosnu i Hercegovinu 1992. u cijelosti okupirao srpski agresor. I 1995. - na poziv tadašnjeg predsjednika BiH Alije Izetbegovića, Hrvatska vojska došla je pomoći osloboditi dio teritorija kako bi se - nakon Srebrenice - u Bihaću izbjegao novi pokolj. Nakon svih ovih nepobitnih činjenica, zbilja treba imati obraza u Hrvatskom saboru govoriti o „agresiji Hrvatske na BiH“!

Dr. Turkalj istaknula je pak da je cilj ovog izdanja da se povijest počne pisati na temelju izvorne građe, a ne na temelju pretpostavki i naznaka.

1.397 autentičnih dokumenata

Bez ove vrijedne korespondencije utemeljitelja naše stranke i moderne hrvatske države dr. Franje Tuđmana nemoguće je proučavati, razumijevati i tumačiti ključne političke događaje u suvremenoj hrvatskoj povijesti. Građu sačinjava 1.397 autentičnih dokumenata koji, najvećim dijelom, dosad nisu bili dostupni javnosti i istraživačima. Svaki svezak sadrži opsežni predgovor koji - na temelju raspoložive građe - daje prikaz povijesnih prilika i događaja. „Tuđmanov arhiv“ nudi veliki broj dokumenata koji su u vrijeme nastanka oblikovali političke događaje i određivali budućnost Hrvatske.