U zagrebačkoj je Dubravi dostojno i svečano obilježena  23. obljetnica osnivanja 145. brigade Hrvatske vojske. Obljetnici su uime HDZ-a nazočili predsjednik zagrebačke Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ umirovljeni general Željko Glasnović, predsjednik zagrebačkog Odbora za branitelje HDZ-a Zoran Piličić, potpredsjednik Odbora za branitelje HDZ-a pukovnik Ratko Dragović-Klek, tajnik Odbora za branitelje Josip Vidović, brigadir u mirovini Drago Horvat i general u mirovini Tomo Medved.

Izaslanstvo HDZ-a u spomen na žrtvu hrvatskog vojnika u obrani jedine nam Domovine  položilo je vijence i zapalilo svijeće kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata.

Dok mu hrašće bura vije...

Bojeva djelovanja u Domovinskom ratu 145. brigada HV-a („Hrastovi“) je imala na gotovo svim hrvatskim ratištima: Sisak i Banovina,  južno, posavsko, istočnoslavonsko i zadarsko bojište. Neprocjenjiv je obol ova brigada dala i u samim završnim operacijama Domovinskog rata, u vojno-redarstvenoj operaciji„Oluja“ , odnosno tijekom oslobađanja Hrvatske Kostajnice i Dvora. Brigada je formirana u listopadu 1991., a od tada je 6.500 branitelja ponosno nosilo oznaku brigade (hrastovo lišće) i sudjelovalo u oslobađanju državnog teritorija od velikosrpske okupacije.  Život je na oltar domovine položio  41 pripadnik „Hrastova“.

Dobro hrvatsko srce

Velika humanost pripadnika brigade istaknuta je osnivanjem Udruge za pomoć obiteljima poginulih i ranjenih branitelja, koja od 1992. sudjeluje u različitim dobrotvornim aktivnostima. Žrtva branitelja nije zaboravljena - kao što neće biti zaboravljene ni bitke u kojima su sudjelovali. Teške i krvave bitke za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.