Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Kusonjama (općina Pakrac) obilježena je obljetnica stradanja 20-orice hrvatskih branitelja u tom mjestu. Hrabri i slabije naoružani hrvatski branitelji, pripadnici bjelovarske „A“ satnije, 1.  bojne 105. brigade  Zbora narodne garde, tog su tragičnog 8. rujna 1991. stali pred srpske vojne i paravojne postrojbe (Banjalučki korpus JNA i pobunjeni Srbi) koji su u zločinačkom pohodu prema Pakracu palili sve pred sobom. Htijući ih zaustaviti, nekolicina branitelja je u improviziranom oklopnom borbenom vozilu ušla u Kusonje, ali su naišli na zasjedu. Iako opkoljeni, pripadnici „A satnije“ otpor su nastavili pružati iz jedne obližnje kuće. Nakon što su nadljudskim naporima cijeli dan (i noć!) odbijali sve napade, gledajući smrt svojih suboraca, iscrpljeni i izranjavani branitelji su se sljedećeg jutra ipak morali predati.

Ne poštujući međunarodne konvencije o pravima ratnih zarobljenika, srpski pobunjenici su ih brutalno zlostavljali i ubili. Tijela dvadesetorice branitelja zločinci su, htijući zametnuti trag pred svojim neljudskim činom, zakopali u masovnu grobnicu. Tijela heroja  ekshumirana su 29. siječnja 1992 u Rakovu Potoku, s još 23 civilne žrtve. Zločin se ne može sakriti, a hrabrost hrvatskih vojnika ostraje trajni memento na ponosno vrijeme obrane jedine i vječne nam Domovine od zločinačkog agresora.

Kukavički i teroristički čin dvije godine kasnije

Kusonje su, nažalost, dvije godine kasnije postale mjestom još jednog tragičnog događaja iz Domovinskog rata. Srpski zločinci su minirali mjesto na kojem su članovi obitelji i suborci polagali vijenac - u spomen na tragediju dvadesetorice hrvatskih vojnika iz 1991. U eksploziji su, u trenutku polaganja vijenaca, poginula trojica hrvatskih vojnika, a 11 civila je teže i lakše ranjeno.

Kusonje su, nakon ovih tragičnih događaja, proglašene mjestom od posebnog pijeteta žrtvama Domovinskog rata.

Svehrvatsko zajedništvo na komemoraciji

Ovogodišnja komemoracija povodom 23. i 21. obljetnice ovih tragičnih događaja započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobljima Borik u Bjelovaru te u Velikom Trojstvu i Čazmi. Obilježavanje se nastavilo mimohodom istine iz spomen-područja (i mjesta pronalaska masovne grobnice) u Rakovu Potoku, do kapelice Male Gospe u Kusonjama. Kapelica Male Gospe od posebnog je pak značaja jer je izgrađena na inicijativu majki poginulih branitelja, zaslužnih za prikupljena sredstva kojima je financirana izgradnja.  Misno slavlje predvodili su biskup požeški Antun Škvorčević i biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak.

Komemoraciji u Kusonjama su uime Odbora za branitelje HDZ-a i Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ nazočili umirovljeni general Tomo Medved, pukovnik HV-a u mirovini Mijo Crnoja, brigadir HV-a u mirovini  Drago Horvat, tajnik Odbora Josip Vidović te član Odbora Ivo Brajko.

Nazočnima se obratio pakrački gradonačelnik Davor Huška, istaknuvši važnost ovoga dana i žrtvu poginulih branitelja. Izrazio je  žaljenje - otužnu činjenicu! - da ni ove godine predsjednik Josipović nije nazočio ovoj komemoraciji.

Žrtva branitelja – kamen temeljac Domovine

Obilježavanje ovog dana uvijek je emotivan trenutak za požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, koji je i sam ratovao na pakračkom području. Obratio se nazočnima u nadi da će buduće generacije imati priliku učiti o istinu o zločinima počinjenim nad hrvatskim vojnicima i civilima u Domovinskom ratu.

- Najžalosnije je što i dan-danas nema školskih udžbenika o Domovinskom ratu! Spominju li se igdje imena ovih hrabrih ljudi? Promijenimo to, zajednički izgradimo Domovinu u čast svih poginulih hrvatskih branitelja, onih koji su svoje živote zauvijek utkali u nju. Treba zahtijevati da se o Domovinskom ratu uči u školama, da naša djeca i unučad znaju kako je nastala hrvatska država - na krvi naših branitelja! Oni su heroji koji su zaslužili da se njihova imena spominju generacijama!

Jer svoj narod Hrvat ljubi...

Predsjednik Udruge „ZNG A-satnija Bjelovar“ Branko Budić (ujedno i član HDZ-ova Središnjeg odbora Zajednice branitelja „Gojko Šušak“) u svom obraćanju istaknuo je važnost odbacivanja mržnje u svrhu izgradnje suživota s onim pripadnicima srpske manjine koji ne prekrivaju istinu o zločinima te zasnivanje suživota na kršćanskim vrijednostima, a ne na osveti.

- Govoreći o srpskoj manjini u Hrvatskoj, valja jasno poručiti da ćemo graditi suživot samo s poštenima, a ne onima koji još taje imena i mjesta zločinaca koji su počinili ovakva zlodjela, jer oni su suučesnici u zločinu. Naše rodoljublje nikad nije bilo otrovano ni kapljicom mržnje ni željom za osvetom, ono je kršćansko, kao što su i naša načela. To su bili i naši postupci u nametnutom nam ratu.

Nakon komemoracije, u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ u Pakracu održana je projekcija  filma „Broj 55“ u kojem je opisano herojsko pružanje otpora dvadesetorice branitelja u Kusonjama.