Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, član nacionalnog Predsjedništva naše stranke i saborski zastupnik Žarko Tušek te načelnici općina Hum na Sutli i Konjščina - Zvonko Jutriša i Mirko Krznar - održali su u Krapini konferenciju za novinare na temu strateških investicija Vlade predsjednika Plenkovića u javnu i komunalnu infrastrukturu u Hrvatskom zagorju.

Veliko gradilište

Tušek je istaknuo da je ukupni investicijski ciklus u Krapinsko-zagorskoj županiji, s pozicije projekata koji idu preko Vlade RH i fondova EU-a, oko 2 milijarde kuna.

- Naša je županija jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj!

Pobrojio je investicije s pozicije Hrvatskih cesta, ističući da se realizira ili je pred realizacijom rekonstrukcija državne ceste D24 Zlatar Bistrica-Konjščina, brza cesta Bedekovčina-Zlatar Bistrica, cesta D301 Mokrice-Donja Stubica, industrijska cesta u Zaboku, rekonstrukcija nadvožnjaka u Gubaševom, druga faza brze ceste Zabok-Krapina, gdje radovi kreću na proljeće iduće godine, tu su i sanacija mosta u Žutnici, Mihaljekovom Jarku, rekonstrukcija nadvožnjaka u Đurmancu, cesta D207…

Brojni projekti

Tušek je izdvojio i izgradnju državne ceste u poslovnoj zoni Drajža u Humu na Sutli u vrijednosti od 13 milijuna kuna.

- Samo s pozicije Hrvatskih cesta ili se realiziraju ili su u fazi gdje natječaje očekuju u 2019. projekti u vrijednosti od oko 400 milijuna kuna. Od strateških projekata, ugovorena je rekonstrukcija pruge Zaprešić-Zabok, vrijedna 530 milijuna kuna, a potpisan je i ugovor Aglomeracije Zabok i Zlatar vrijedan 598 milijuna kuna, a isto to uskoro očekujemo i za Aglomeraciju Krapina.

Veliki doprinos Vlade

Dodao je i da je operativnim planom Hrvatskih voda definiran trogodišnji investicijski ciklus u klizišta, vrijedan 150 milijuna kuna.

- Raspisivanje natječaja za prvih 50 milijuna kuna, od čega najviše ide na područje sjeverozapadne Hrvatske, očekujemo početkom 2019. godine. Naša će Vlada za klizišta izdvojiti 150 milijuna kuna, dok je SDP-ova Vlada za vrijeme svog mandata u ista klizišta izdvojila 13 milijuna kuna. Stoga naše političke suparnike i konkurente, koji svako malo pokušavaju stvarati drugačiju percepciju u javnosti, pozivam da se konsolidiraju i da u svom mandatu u županiji realiziraju strategije i planove s kojima su izašli pred građane te kažu u kojoj su fazi ti projekti. A što se tiče politike i rada Vlade RH, zadovoljan sam i ponosan te se nadam da će se takvim tempom nastaviti i dalje.

Nove ceste, nova radna mjesta

Načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša istaknuo je da je zadovoljan sa suradnjom sa svim strukturama Vlade i napretkom cestovne infrastrukture na ovom području.

- Najveći dobitak za općinu Hum na Sutli i šire područje je nova državna cesta od graničnog prijelaza Hum na Sutli do Malog Tabora, u dužini od 4,6 km, za koju se već jednim dijelom osigurana sredstva za otkup zemljišta, a općina je do ovog trenutka nabavila građevinsku dozvolu za prvu fazu i moći će započeti realizacija iduće godine.

Načelnik općine Konjščina Mirko Krznar također je izrazio zadovoljstvo cestovnim projektima u istočnom dijelu županije, istaknuvši da se radi brza cesta od Bedekovčine do Zlatar Bistrice i da se trenutno realizira 9,5 km državne ceste od Zlatar Bistrice do Konjščine, što je u završnoj fazi i trebalo bi završiti do kraja ožujka 2019. godine. Krznar je istaknuo i prekategorizaciju ceste od Konjščine do Komina u državnu.

- Do 2021. cijeli istočni dio imat će nove ceste. Time smo otvorili i industrijsku zonu Jertovec i očekujemo oko 150 novih radnih mjesta.