Stručno osposobljavanje za mlade bez zasnivanja radnog odnosa i dalje je mjera aktivne politike za zapošljavanje mladih. Početkom godine HZZ je, poštujući kriterije Europskih socijalnih fondova, redefinirao ciljane skupine za ovu aktivnu mjeru! - stoji, između ostalog, u priopćenju predsjednika Mladeži HDZ-a Osječko-baranjske županije Domagoja Mikulića u povodu izjava članova Foruma mladih SDP-a Osijek i Osječko-baranjske županije.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Mladež HDZ-a Osijek i Osječko-baranjske županije želi ukazati javnosti na nedovoljnu informiranost članova Foruma mladih SDP-a Osijek i Osječko-baranjske županije kada su u pitanju mjere za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj.

Stručno osposobljavanje za mlade bez zasnivanja radnog odnosa i dalje je mjera aktivne politike za zapošljavanje mladih. Početkom godine HZZ je, poštujući kriterije Europskih socijalnih fondova, redefinirao ciljane skupine za ovu aktivnu mjeru. Sam naziv mjere govori kako je ona usmjerena na zapošljavanje mladih. Europska komisija sve vrste mjera za mlade ograničava na dob do 29 godina. U državnom proračunu za ovu godinu osigurano je 1,183 milijuna kuna što je 20 posto više sredstava za mjere aktivne politike zapošljavanja nego što je u prošlom mandatu osigurala SDP-ova Vlada.

Rezultati dosadašnjih mjera pokazali su kako usmjeravanje na ciljanu skupinu do 29 godina daje bolje rezultate. Za nezaposlene iznad 30 godina HZZ, u suradnji s Europskim socijalnim fondom, daje potpore za zapošljavanje, za usavršavanje, za očuvanje radnih mjesta i za javni rad. Potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje do sada su se pokazale najučinkovitijima.

Mladež HDZ-a aktivno prati zbivanja na tržištu rada u Hrvatskoj i Europi te u potpunosti podržava povećanje sredstava i iznalaženje novih mjera za aktivno zapošljavanje mladih.