Grad Dubrovnik ne bi mogao povlačiti sredstva iz EU fondova ako gradonačelnik ponovno bude Andro Vlahušić - koji ima pravomoćnu presudu! - argumentirano je sinoć komentirala naša stručnjakinja za EU fondove eurozastupnica Ivana Maletić za HTV-ov Dnevnik 3.  

http://www.index.hr/vijesti/clanak/index-otkriva-dubrovnik-nece-moci-pov...

Naime, zakon EU jasno propisuje da institucije EU ne mogu potpisivati ugovore s pravomoćno osuđenim osobama te da njima novac iz EU fondova ne može biti dodijeljen. Isto vrijedi i za ministarstva koja dodjeljuju sredstva iz europskih strukturnih fondova. Stoga, jasno je da bi Dubrovnik na čelu s osuđenim Vlahušićem ostao bez svih financijskih sredstava iz EU fondova, kao i natječaja koja raspisuju naša ministarstva - odnosno strukturni fondovi! 

Za pravomoćno osuđene nema sredstva!   

Naime, svaki ugovor za povlačenje sredstava iz EU fondova ima i poseban aneks ugovora prema kojem fizička osoba koja predstavlja pravnu osobu - u dubrovačkom slučaju gradonačelnik koji predstavlja grad - ne smije biti osuđivan! Maletić je sa svog stručnog stajališta pojasnila značaj navedenog aneksa: 

- Riječ je o Izjavi o poštivanju kriterija za isključenje i nepostojanju sukoba interesa. U pravilu pravomoćno osuđene odgovorne osobe prijavitelja ne mogu ni podnijeti projektnu prijavu na natječaj. Takva izjava nalazi se u svakom od natječaja. 

S Vlahušićem Grad bez projekata!

Financijska ekspertica Maletić je stoga argumentirano kazala da bi Vlahušićev ostanak na čelu Dubrovnika bio kraj za povlačenje novca iz EU fondova! A potom pojasnila: 

- Grad na čelu s Vlahušićem se sa svojim projektima ne bi mogao javljati na natječaje za EU projekte jer ne mogu zadovoljiti kriterije za isključenje i nepostojanje sukoba interesa na razini odgovorne osobe. To je dio procedure zaštite financijskih interesa EU! 

Grad talac Vlahušićeve presude

Stoga bi Dubrovnik s gradonačelnikom Vlahušićem bio talac njegova kriminala te bi morao odustati od niza projekata iz EU fondova kojima se upravo osuđivani Vlahušić hvali da će ostvariti: projekt Europske prijestolnice kulture, izgradnja pročistača i kanalizacijskog sustava za dubrovačke otoke Šipan, Lopud i Kalamotu, program za poticanje zaposlenosti … 

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-dubrovnik-zeli-procistac-ne-grado...